European Union



Brussel, 8 april 2009

Commissie bindt strijd aan met betalingsachterstanden

Hoewel de situatie de laatste jaren iets is verbeterd, zijn betalingsachterstanden bij handelstransacties tussen bedrijven of tussen bedrijven en overheden in de EU nog altijd aan de orde van de dag. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de handel belemmerd en kunnen zelfs gezonde ondernemingen, met name in het midden- en kleinbedrijf, failliet gaan. Het betalingsgedrag van overheidsinstanties laat tot dusver helaas vaak te wensen over. Vanwege de huidige crisis proberen verschillende lidstaten dit probleem al op nationaal niveau aan te pakken.

De Commissie doet vandaag een voorstel voor een nieuwe beleidsaanpak om betalingsachterstanden te bestrijden door de richtlijn over betalingsachterstanden uit 2000 ingrijpend te wijzigen. Hiermee komt zij een van haar toezeggingen in de Small Business Act na. De Commissie stelt voor dat de overheid het goede voorbeeld geeft en haar rekeningen - in de regel - binnen 30 dagen betaalt. Tegelijkertijd verbindt de Commissie zichzelf ertoe rekeningen voor goederen en diensten voortaan binnen de gestelde termijnen te betalen en in sommige gevallen zelfs kortere betalingstermijnen vast te stellen dan de huidige wettelijke termijn.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Günter Verheugen, die bevoegd is voor ondernemingen en industrie, zei hierover: "Betalingsachterstanden van overheidsinstanties mogen niet langer worden gedoogd. Het voorstel dat wij vandaag doen, geeft een belangrijke impuls om de economische crisis te overwinnen. We proberen niet alleen te voorkomen dat er nog meer bedrijven failliet gaan, maar bovendien de kasstroom van bedrijven te verbeteren en zo het concurrentievermogen van Europese bedrijven op lange termijn te vergroten."

De voorgestelde veranderingen weerspiegelen het belang van tijdige betaling voor ondernemingen, met name in het midden- en kleinbedrijf:
* overheidsinstanties moeten in de regel binnen 30 dagen betalen. Doen zij dit niet, dan moeten zij vanaf dag 1 van de vertraging rente, een vergoeding voor invorderingskosten en een forfaitaire boete van 5% van het verschuldigde bedrag betalen. In naar behoren gemotiveerde gevallen kunnen de betalingstermijnen langer zijn;
* bij betrekkingen tussen bedrijven geldt contractvrijheid, maar als een betalingsachterstand optreedt, heeft de schuldeiser recht op achterstandsrente en een vergoeding van de invorderingskosten;
* de voorschriften voor kennelijk onbillijke contractbepalingen worden aangescherpt.

Dit voorstel is bedoeld om de kasstroom van Europese ondernemingen te verbeteren, wat met name in tijden van economische neergang zeer belangrijk is. Daarnaast wordt getracht de soepele werking van de interne markt te bevorderen door in dit verband belemmeringen voor grensoverschrijdende handelstransacties weg te nemen.

Hiertoe worden schuldeisers instrumenten aangereikt om in geval van betalingsachterstand hun rechten volledig en doeltreffend te kunnen uitoefenen en worden overheden maatregelen in het vooruitzicht gesteld die hen ervan moeten weerhouden te laat te betalen.

Meer informatie:

http://ec.europa.eu/enterprise/regulation/late_payments/index.htm

Small Business Act