Gemeente Breda

Huurtarieven en vergoedingen voor buitenschoolse opvang Breda bepaald

De huurtarieven voor buitenschoolse opvang (BSO) zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 vastgesteld.

Samen met de Bredase schoolbesturen voor basisonderwijs is een voorstel gemaakt voor de huurtarieven en vergoedingen. Uitgangspunten daarbij zijn marktconforme tarieven ( 107 m2), eenduidige afspraken met de schoolbesturen en de wens van de schoolbesturen om BSO binnen de scholen te organiseren. Scholen ontvangen van de BSO- aanbiedende organisaties een huur- en een exploitatievergoeding voor het gebruik van hun ruimtes en betalen de huur in de vorm van een vergoeding aan de gemeente. De gemeente zet deze inkomsten weer voor de onderwijshuisvesting in, bijvoorbeeld voor veiligheids-aspecten en het op peil houden van het voorzieningenniveau van het gebouw.

Sinds 2007 zijn basisscholen verplicht BSO-voorzieningen te treffen wanneer daar vraag naar is. De zorgplicht voor de huisvesting van het basisonderwijs ligt bij de gemeente, de zorgplicht voor de buitenschoolse opvang ligt bij de schoolbesturen en de BSO-aanbieders. De gemeente toetst daarbij voornamelijk op beschikbare capaciteit en de behoefte op basis van leerlingenprognose en -verloop.

In 2008 is de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2008 door de gemeenteraad voor het laatst geactualiseerd, inclusief medegebruik en verhuur voor buitenschoolse opvang. Al langer bestaat de mogelijkheid om medegebruik van ruimtes of lokalen aan te vragen voor ander onderwijs of voor culturele, maatschappelijke of recreatieve doeleinden. Tevens bestaat voor schoolbesturen de mogelijkheid een gedeelte van het schoolgebouw te verhuren, met vooraf toestemming van het college. Het college heeft besloten om met behulp van deze bevoegdheid een regeling voor het gebruik van buitenschoolse opvang in (bestaande) schoolgebouwen vast te stellen.

Huurtarieven
Om de huurtarieven voor bestaande schoolgebouwen te bepalen, zijn twee peilers gekozen: de mate van de vraag naar BSO (voldoende vraag versus stimuleren van vraag) en de staat van onderhoud (redelijk tot goed onderhouden versus matig onderhoud tot gedateerd gebouw). Op basis van deze criteria zijn de scholen in vier categorieën onder te verdelen.

Een marktconforme huurprijs is vastgesteld op 107 per m2. Uitgaande van een onderwijsruimte van bruto 100 m2 betekent dit dat in 2009 voor een leslokaal in de categorie voldoende vraag en goed onderhoud 10.700 (100m2 x 107) aan huurvergoeding betaald moet worden. Hierbij gaat het om exclusief gebruik van de ruimte door de BSO-aanbieder. Wanneer gebruik wordt gemaakt van ruimtes die tijdens schooltijden voor onderwijs gebruikt worden, is het tarief voor een vergelijkbare locatie 40% van het bovengenoemde bedrag voor ruimtes tot 160m2 en 80% voor grotere ruimtes. Voor nieuwbouwlocaties worden afspraken gemaakt met de deelnemende kinderopvangorganisaties, waarbij een kostendekkend huurbedrag uitgangspunt is. Voor de huidige huurrelaties met BSO aanbieders geldt een overgangsperiode tot het einde van de looptijd van het contract.

Breda, 8 april 2009