Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerlijk proces verdient opname in de Grondwet

Onderwerp rechtspleging is in de Grondwet ten onrechte buiten beschouwing gelaten

Het recht op een eerlijk proces verdient het om te worden opgenomen in de Nederlandse Grondwet. Dat is de voornaamste uitkomst van het onderzoek dat door de secties staatsrecht en strafrecht van de Erasmus Universiteit in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd verricht. Het betreft een voorstudie voor de komende Staatscommissie die zich moet buigen over de herziening van de Grondwet. De titel van het rapport is: Grondwet en het recht op een eerlijk proces: algemene verkenning en uitwerking voor het strafrecht.

De onderzoekers, prof. mr.P.A.M. Mevis, prof. mr.R. de Lange en mr.B.J.G. Leeuw concluderen dat het recht op een eerlijk proces zo fundamenteel is dat het in de Nederlandse Grondwet niet zou misstaan. Het recht op een eerlijk proces moet voorts door de wetgever en de rechter in elke rechtszaak opnieuw worden geconcretiseerd. Wat een eerlijk proces precies inhoudt, hangt immers van af van de feiten en omstandigheden van het concrete geval. Bij die vormgeving van het eerlijk proces door rechter en wetgever in elke rechtszaak opnieuw, kan een in de Grondwet uitdrukkelijk opgenomen recht op een eerlijk proces een belangrijk hulpmiddel zijn. Het geeft richting aan de wetgever en de rechter en legitimeert de rechtsvorming door beide instituten, aldus de onderzoekers.

Erg belangrijk is verder dat een recht op een eerlijk proces in de Grondwet voor een betere afstemming kan zorgen met het recht op een eerlijk proces zoals dat in internationale verdragen is gegarandeerd, in het bijzonder in art. 6 EVRM. Volgens de onderzoekers dwingt zo een verdrag ertoe het recht op een eerlijk proces al in het nationale recht te realiseren en schendingen van het internationale recht te voorkomen. Dat lukt veel beter als dat recht op een eerlijk proces ook in de nationale Grondwet aan de wetgever en de rechter wordt voorgehouden. Zij kunnen dan nationaal recht beter op het EVRM afstemmen. Landen waarin dat gebeurt, lijken minder snel door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld te worden.

Naast de afstemming met internationaal recht en de versterking van de Grondwet, wordt met het opnemen van het recht op een eerlijk proces in de Grondwet ten slotte ook enige historische achterstand ingelopen. Dat de Nederlandse Grondwet, anders dan veel andere Grondwetten, nooit een bepaling inzake het eerlijk proces heeft bevat, is meer historisch toeval, dan de uitkomst van een afgewogen keuze. En bij de Grondwetsherziening van 1983 is het onderwerp van de rechtspleging, waaronder rechten vallen als dat op een eerlijk proces, op toegang tot de rechter, op garantie van onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter, ten onrechte buiten beschouwing gelaten.