Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Nieuwe Hollandse Waterlinie

8 april 2009
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een negentiende- en twintigste-eeuwse militaire verdedigingslinie, die tussen de voormalige Zuiderzee en de Biesbosch ligt.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw verloor de Nieuwe Hollandse Waterlinie haar militaire functie. Toch is zij nog steeds zeer bepalend voor het landschap. Tussen Muiden en de Biesbosch liggen tientallen forten en honderden kleinere werken, die één groot landschappelijk samenhangend ruimtelijk en functioneel systeem vormen. Hoewel de afzonderlijke onderdelen van de waterlinie grote waarde hebben, is het cultuurhistorische belang van de linie voor een groot deel gelegen in die samenhang met de schoots- en inundatievelden en de relatie tussen de verschillende onderdelen.

Het cultuurhistorische belang van de Nieuwe Hollandse Waterlinie blijkt ook uit de positie die zij inneemt in het ruimtelijke beleid. Het Rijk lanceerde de Nieuwe Hollandse Waterlinie als nationaal project, de linie is aangewezen als een van de twintig Nationale Landschappen en maakt deel uit van de ruimtelijke hoofdstructuur van Nederland.