Woonbond


08-04-2009

Meldpunt integriteit woningcorporaties geopend

Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) heeft vandaag het meldpunt integriteit woningcorporaties geopend. Iedereen kan hier terecht om signalen door te geven die te maken hebben met mogelijk oneerlijk handelen van corporaties, hun medewerkers, management en bestuurders. Het meldpunt is bereikbaar op telefoonnummer 070 - 339 4975. Het e-mailadres is: meldpuntcorporaties@minvrom.nl.

Het meldpunt integratie is onderdeel van een pakket maatregelen dat WWI-minister Van der Laan vorige week aankondigde om integriteitsproblemen bij corporaties aan te pakken. De VROM-inspectie en het Centraal Fonds Volkshuisvesting zullen nog dit jaar diverse onderzoeken doen (onder meer naar risicofactoren en naar nevenfuncties van bestuurders) en er komt een interventieteam van vijf VROM-inspecteurs die actie kunnen ondernemen als er een vermoeden is van onrechtmatigheden.

Aanleiding voor de maatregelen zijn de problemen bij Rochdale en SGBB. De bestuurders van beide corporaties zijn ontslagen omdat ze worden verdacht van fraude en/of zelfverrijking.

De minister komt met dit pakket maatregelen weer een stap verder in de richting van de wens van de Nederlandse Woonbond voor een Doorlichting verbindingen corporaties, waarbij nevenactiviteiten van alle corporaties worden doorgelicht op basis van wenselijkheid, risico en integriteit en er adequate maatregelen worden genomen om risicos voor de volkshuisvesting in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

In het overleg tussen de Kamer en minister Van der Laan gisteren stonden behalve het debacle met de SS Rotterdam, ook de problemen bij Rochdale en SGBB op de agenda. De Kamer vroeg zich af of er sprake is van incidenten of van een trend. Van der Laan houdt het op incidenten. Het overgrote deel van de corporaties is solide, maar iedere fraudezaak is er een te veel. De imagoschade straalt af op de hele sector. Je kunt niet duidelijk genoeg zijn. Een beetje integriteit bestaat niet, dat lesje heb ik wel geleerd toen ik raadslid was in Amsterdam.

De Kamer had veel waardering voor de maatregelen van Van der Laan, omdat deze zich - naast het opsporen en hard aanpakken van fraude - richten op versterking van het toezicht én op een cultuuromslag. Binnen corporaties zelf dient een sterker bewustzijn van wat goed is en wat fout is te ontstaan. Alleen met regels en toezicht red je het niet, aldus Van der Laan.