Woonbond


08-04-2009

Positie top Woonbron verder onder druk

De positie van het bestuur en de raad van toezicht van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron is verder onder druk komen te staan na het overleg gisteren tussen de Tweede Kamer en minister Van der Laan. Een aanzienlijk deel van de Kamer vindt dat de Woonbrontop moet opstappen nu het verlies met de SS Rotterdam is opgelopen tot 80 miljoen. De Kamer gaat daarbij verder dan Van der Laan, die de maatregelen die hij vorige week heeft aangekondigd voldoende vindt. De belangrijkste maatregelen zijn de aanstelling van een aparte toezichthouder en een bestuurder die de stoombootkwestie afhandelt. De huidige bestuurder
- een eminente volkshuisvester, maar slecht ondernemer volgens Van der Laan - hoeft wat hem betreft niet op te stappen. De regeringspartijen CDA en PvdA beraden zich op een definitief standpunt. In een vervolgoverleg later deze week zal blijken of zij een motie van SP-kamerlid Jansen steunen, waarin wordt aangedrongen op aftreden van de Woonbrondtop. Een van de toezichthouders bij Woonbron, André Thomsen, is naar aanleiding van de kwestie inmiddels afgetreden als commissaris. Een stap die volgens Van der Laan veel respect verdient.

Hoe de stemming over de motie ook afloopt, duidelijk is dat de Kamer en de minister geschokt zijn over het scheepsdrama. De Kamer en de minister hadden geen goed woord over voor de starre houding van het bestuur. Van der Laan verweet het bestuur tunnelvisie en 'gebrek aan zelfreflectie'. Er is roulette gespeeld met maatschappelijk kapitaal, aldus VVD-kamerlid Van der Burg. Evenals de Woonbond is de Kamer zeer bezorgd dat de 50.000 huurders van Woonbron de dupe worden van het avontuur met de SS Rotterdam. De Woonbond wil samen met de huurdersorganisatie van Woonbron CPRW (Concernparticipatieraad Woonbron) op korte termijn overleg met de externe toezichthouder, de heer Zwarts.