Gemeente Twenterand


Gemeente Twenterand start met inzameling plastic verpakkingen Maandelijkse huis-aan-huis inzameling via plastic zakken

De gemeente Twenterand start met ingang van juni met de inzameling van plastic verpakkingen. Het plastic wordt elke vier weken huis-aan-huis ingezameld via speciale plastic zakken. Onlangs maakten de verpakkingsindustrie en de Nederlandse gemeenten definitieve afspraken over de plastic inzameling. Met name over de hoogte van de vergoeding die de gemeente krijgt moesten nog knopen worden doorgehakt. Nu hierover duidelijkheid is, pakt de gemeente Twenterand de inzameling op. "Op deze manier slaan we twee vliegen in één klap. Het is goed voor het milieu en voor de portemonnee van de bewoners van Twenterand", aldus wethouder Van Abbema. Inwoners krijgen in mei uitgebreide informatie over de nieuwe inzameling thuisgestuurd met daarbij een startpakket zakken.

Proeven met gescheiden inzameling succesvol
Vanaf 2010 moet elke Nederlandse gemeente plastic verpakkingsmateriaal inzamelen. Het doel is dat in 2012 42% van al het plastic afval wordt gerecycled. Het afgelopen jaar werden in verschillende gemeenten proeven gedaan met gescheiden inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. En met succes, want burgers waren massaal bereid om het gescheiden aan te leveren. De verwachting is dat ook de inwoners van de gemeente Twenterand de inzameling oppakken.

Positieve gevolgen voor het milieu én voor de portemonnee van de burger Meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer bestaat uit plastic verpakkingen die nu gescheiden en gerecycled kunnen worden. De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen betekent dan ook een forse besparing voor het milieu. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled tot grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal. Recycling zorgt er daarnaast voor dat er minder plastic in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor een CO2-reductie wordt behaald. De kosten voor de gescheiden inzameling worden gedragen door de verpakkingsindustrie. De burger betaalt niet extra voor de inzameling van plastic. Sterker nog, omdat er straks minder plastic in de restafvalcontainer zit, zet men deze waarschijnlijk minder vaak aan de weg. En minder ledigingen betekent een lagere afvalstoffenheffing.

Meer informatie?
Burgers die meer willen weten over de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen kunnen terecht op de website van ROVA www.rova.nl of www.plasticheroes.nl. Hier staat onder andere informatie over de verpakkingen die wel of niet in de plastic zak mogen.