Eerste student op stage via AIESEC
Eerste student op stage via AIESEC
AIESEC is een voor Leiden nieuwe internationale studentenorganisatie die bemiddelt voor buitenlandse stages: AIESEC zoekt hier naar stages voor buitenlandse studenten en heeft een database met stageplekken waar Leidse studenten naar kunnen dingen. De eerste student uit Leiden is weg via AIESEC: op stage in Tanzania.
Eerke Steller, president van AIESEC-Leiden: 'Hoe specifieker je eisen, hoe lastiger het wordt een stage te vinden.'
Wereldvrede
AIESEC (uit te spreken als aisek) is vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, opgericht, vertelt de president van de Leidse vestiging, student Frans en rechten Eerke Steller. Dat gebeurde vanuit de idee dat het de wereldvrede bevordert als jongeren over de eigen landsgrenzen kijken. Nu is de organisatie actief in 108 landen; in Nederland zijn er vestigingen aan elf universiteiten. Alumni zijn onder meer Bill Clinton, Helmut Kohl, Laurentien Brinkhorst, Kofi Annan, Bono en Martti Ahtisaari, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2008.
Een mond vol
Officieel is AIESEC het acroniem van Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Culturelles maar de volledige naam wordt niet meer gebruikt. Afgezien van het feit dat het wel een héél grote mond vol is, beperkt AIESEC het speelveld niet meer alleen tot de economie en de cultuur maar worden tegenwoordig stageplaatsen gezocht en aangeboden op álle gebieden.
Leiden kansrijk
De aanvankelijke beperking tot economie en cultuur verklaart waarom Leiden, evenals Eindhoven en Delft, niet eerder bij AIESEC was aangesloten: er wordt niet of nauwelijks economie aangeboden. 'Er is nu onderzoek gedaan', aldus Steller, 'en daaruit bleek dat oprichting van een vestiging in Leiden het kansrijkst was vanwege de internationale oriëntatie.' Wat misschien ook geholpen heeft is dat rector magnificus Paul van der Heijden zitting heeft in de landelijke adviesraad van AIESEC.
Bestuursstructuur
AIESEC Leiden heeft een keurige bestuursstructuur. Naast de president zijn er de vice president en bestuursleden OGX (outgoing exchange), ICX (incoming exchange) en Make a move (voor de organisatie van arbeidsmarktgerichte activiteiten zoals een internationale banenmarkt). Omdat er veel werk te verzetten is, worden de laatste drie genoemde bestuursleden ondersteund door een commissie. En dat is het dan: van AIESEC hoef je geen lid te worden.
---
AIESEC zoekt voor volgend academisch jaar nieuwe bestuursleden. E-mail: aiesecleiden@gmail.com. AIESEC Leiden is gevestigd in Plexus, Kaiserstraat 25.
Aan de site van AIESEC-Nederland waarop Leiden eigen pagina's krijgt, wordt momenteel gewerkt. Voor algemene informatie is www.AIESEC.org wel bereikbaar.
---
Jezelf verkopen
De database bevat 3000 stagemogelijkheden wereldwijd. ICX zoekt in de Leidse regio naar stageplaatsen voor buitenlandse studenten, onder meer via contacten met de Kamer van Koophandel. Daarbij wordt voorbijgegaan aan lokale of regionale internationals als Heineken. 'Er is een landelijke vestiging die de grote internationals bewerkt', zegt Steller.
De bemiddeling van AIESEC beperkt zich tot het beschikbaar stellen van de database; het is de eigen verantwoordelijkheid van de student om erin te zoeken naar een geschikte stage. Wel speelt AIESEC-Leiden een ondersteunende rol: AIESEC regels het contact met het bedrijf, de lokale AIESEC-vestiging aldaar en indien nodig het visum. Verder wordt een student die een stageplaats heeft weten te verschalken, ter plekke opgevangen door iemand van AIESEC. De organisatie zorgt ook voor huisvesting, en sociale contacten en activiteiten voor de student als die eenmaal op de bestemming is aangekomen.
Annecy
Steller deed zelf haar eerste buitenlandse ervaring al op voor ze Frans ging studeren in Leiden: ze verbleef, op aanraden van haar ouders omdat ze nog maar 17 was, na het vwo een jaartje in Annecy, Frankrijk, nabij de grens met Zwitserland en Italië, waar ze op een talenschool vier uur per dag Frans volgde. 'De kop was er eigenlijk al af toen ik naar Leiden kwam. Ik ben in Annecy in een appartement gaan wonen en niet bij een familie zodat ik leerde voor mezelf te zorgen en ook praktisch op eigen benen leerde te staan, op het gebied van wassen en koken bijvoorbeeld. Ook heb ik geleerd om gewoon op mensen af te stappen als ik contact wil. Dat mijn Frans al een goede basis had schiep ruimte in mijn studie, hoewel je die voorsprong in de loop van de tijd kwijt raakt.'
Praktijk is multidisciplinair
Steller had eerst Europese ambities: ze volgde vakken uit het praktijkvak Europese studies. Maar langzamerhand ging ze inzien dat de praktijk multidisciplinair is, een indruk die bevestigd werd in het Volkenrechtdispuut waar ze lid van is. 'Internationale kwesties hebben altijd meer aspecten, bijvoorbeeld economische, sociale en culturele. Dat heeft mijn blik verbreed en ook mijn belangstelling.' Steller heeft haar bachelorscriptie vrijwel af en volgt nu daarnaast aan de Universiteit van Amsterdam een schakeljaar dat haar daar toegang biedt tot de master Internationaal Publiekrecht. En dan wil ze de diplomatie in.
Straatjongeren in Tanzania
Begerenswaardig
In de zomer van 2008 trok een artikeltje over het TNT Global Experience Programme van AIESEC Stellers aandacht. Dat hebben AIESEC, TNT Post en het World Food Programme (WFP) gezamenlijk opgezet. Na een strenge selectie kunnen acht Nederlandse studenten naar vier Afrikaanse landen waar ze 80% van de tijd op een hoofdkantoor zitten om strategieën te bedenken en uit te werken, en 20% praktijkervaring opdoen. 'Dat is een zeer gewilde stage en ik vroeg me af waarom Leiden nog geen AIESEC-vestiging had. Zo is het gekomen. We zijn in september 2008 met zijn drieën begonnen en nu is de eerste student weg, naar Tanzania. Ze doet daar een ontwikkelings- en managementstage waarbij ze straatjongeren helpt hun eigen bedrijf op te zetten. Vier anderen studenten zijn op dit moment aan het zoeken. Dat is in die korte tijd heel mooi. Nederland doet het sowieso goed. Met onze efficiency-ratio, berekend op basis van het aantal bestuursleden en het aantal bemiddelingen, staan we in de top tien.'
Afwijkende cultuur
'In principe kun je in een tijdsbestek van drie maanden weg zijn. Het hangt er wel vanaf wat je eisen zijn. Hoe specifieker die eisen, hoe lastiger het wordt. Ik denk dat je het breed moet zien, dat het erom gaat te werken in een andere cultuur waardoor je jezelf kunt ontwikkelen. En ja, ik zou zelf graag ook nog een buitenlandse stage willen doen, bij voorkeur in een totaal afwijkende cultuur in Afrika of India. Wellicht gaat dat lukken tijdens de master.'
(7 april 2009/CH)
Universiteit Leiden