Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
De 'grootste bank van Nederland' doet het zonder staatssteun en berekent nooit rente
Leverancierskrediet houdt Nederlandse economie aan de gang
. Nederlandse bedrijfsleven leent dagelijks 62 miljard euro uit
. Bedrijfsleven brengt nooit rente in rekening, zelfs niet als tijdige betaling uitblijft
. 'Bank van het leverancierskrediet' doet het zonder staatssteun, maar wil wel op tijd worden betaald
. Intrum Justitia verwacht oplopende betaaltermijnen
Den Haag, 7 april 2009 - Leverancierskrediet is de motor van de Nederlandse economie, constateert Intrum Justitia, het grootste creditmanagementbureau van Nederland. De bijna 800.000 bedrijven in Nederland zijn samen de 'grootste bank van Nederland'. Samen schieten zij namelijk dagelijks 62 miljard euro voor aan andere bedrijven, de consument en de overheid. Dit bedrag van 62 miljard is de totaal som aan openstaande rekeningen van de BV Nederland. "Gek genoeg wordt daar nooit rente over berekend, dat hebben we nu eenmaal zo met elkaar afgesproken", licht Marcel van Es (Algemeen directeur Intrum Justitia) toe. "Zelfs over de ruim 15 miljard euro die stelselmatig te laat wordt betaald, dus veel later dan na 30 dagen, rekent het bedrijfsleven zelden tot nooit rente."
Betaaltermijnen lopen verder op
Te laat betalen van rekeningen is eerder regel dan uitzondering in Nederland. Het bedrijfsleven betaalt pas na 40 dagen; de overheid zelfs pas na 46 dagen. En de betaaltermijnen lopen snel op, constateert Intrum Justitia. Een tendens die vooral ten koste gaat van de economie. Sneller betalen stimuleert de economie namelijk enorm. Recent onderzoek van Intrum Justitia leert dat er direct 1,5 miljard euro beschikbaar komt voor het Nederlandse bedrijfsleven als alleen al de overheid op tijd betaalt. Indien ook het bedrijfsleven - en dan met name de grote beursgenoteerde bedrijven - dit doet komt er nog eens 15 miljard euro contant beschikbaar. Geld dat het bedrijfsleven goed kan gebruiken. Het betekent minder lenen bij de bank en ruimte om te investeren. Massaal op tijd betalen levert, zo becijferde Intrum Justitia, 26.000 banen op.
Zonder staatsteun
"De 'grootste bank van Nederland', die van het leverancierskrediet, doet het zonder de staatssteun die reguliere banken wel krijgen", zegt Van Es."Maar de overheid zou een eerste beweging kunnen maken door gewoon binnen 30 dagen te gaan betalen of liever nog wat sneller. Het zou een grote impuls zijn voor met name MKB-bedrijven." Uit onderzoek onder de klanten van Intrum Justitia blijkt dat 60% meer kan en wil investeren als de kasstroom verbetert. Ook geeft tweederde van de ondernemers aan dan minder afhankelijk te worden van banken. Hetzelfde onderzoek leert ook dat bijna alle ondernemers af willen van de extreem lange betaaltermijn in Nederland.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht