Universiteit Leiden

Hulp gevraagd bij identificatie

Straks staan de weg- en spoorbermen weer vol met zeeën uitbundig helgeel bloeiende planten: koolzaad, of nee, misschien toch raapzaad? En binnenkort wellicht verwilderd genetisch gemodificeerd koolzaad? Met een beurs van de Commissie Genetische Modificatie gaat dr. Sheila Luijten het uitzoeken.

Geel gekleurde akkers met koolzaad in Duitsland.

Olierijk
Wat in de volksmond koolzaad wordt genoemd, blijkt nog niet zo eenvoudig te determineren. Voor de leek zijn raapzaad en het nauw verwante koolzaad lastig van elkaar te onderscheiden. `Koolzaad wordt veel gekweekt en geïmporteerd om zijn olierijke zaden', vertelt Luijten, plantenecoloog bij het Instituut Biologie Leiden (IBL). `Daarom wordt algemeen aangenomen dat de verwilderde planten in de bermen uitzaaiingen zijn vanuit koolzaadakkers of afkomstig zijn van de zaden die bij het transport per vrachtauto of trein verloren gaan.' Luijten en haar collega dr. Tom de Jong betwijfelen echter of het bij de verwilderde bermpopulaties wel echt om koolzaad gaat en niet voornamelijk om raapzaad.

Kruising
Koolzaad (Brassica napus) is honderden jaren geleden ontstaan uit een bewuste kruising tussen raapzaad (Brassica rapa) en kool (Brassica oleracea) en bevat de complete genomen van de twee oudersoorten. Door zijn hogere opbrengst en zwaardere zaden is het bij boeren geliefder dan raapzaad om te kweken. Het is dus niet zo verwonderlijk dat men veronderstelt dat de verwilderde planten wel koolzaad zullen zijn. Het feit dat beide planten sterk op elkaar lijken, maakt het er ook niet makkelijker op. En het feit dat de soorten niet goed beschreven staan in de flora, maakt de determinatie al helemaal ingewikkeld. Luijten: `De verspreidingsgegevens laten zien dat koolzaad meer voorkomt, maar als je de mensen er persoonlijk naar vraagt, zegt iedereen, dat het om raapzaad gaat.'

Een van de meest in het oogspringende verschillen tussen koolzaad (links) en raapzaad (rechts) is dat het stengelblad van koolzaad ondiep hartvormig is en dat van raapzaad diep hartvormig.

Genetisch gemodificeerd

Genetisch gemodificeerd koolzaad wordt al ruim tien jaar gekweekt in de Verenigde Staten en Canada, maar in Nederland is teelt niet toegestaan. Wel is het toegestaan om het zaad te importeren of door te voeren. Als het inderdaad zo makkelijk uitzaait en verwildert als men denkt, vraagt de Commissie Genetische Modificatie zich af of dat ook geldt voor het koolzaad dat door ons land getransporteerd wordt of als toestemming verleend wordt voor de teelt van genetisch gemodificeerd koolzaad.

Dr. Tom de Jong met een koolzaadplant: `Koolzaad heeft de complete genomen van beide oudersoorten.'

Koolzaadsite
Om een antwoord op deze vragen te kunnen krijgen, is een goed beeld van de verspreiding van de beide soorten in heel Nederland nodig. Daartoe heeft Luijten in Leiden al in een proeftuin planten gekweekt die afkomstig zijn van beide soorten uit wilde populaties en van oude en nieuwe koolzaadrassen. Daarnaast roept ze in samenwerking met de stichting FLORON de hulp in van vrijwilligers die in het veld waarnemingen willen doen en de resultaten via de koolzaadsite van FLORON aan haar willen doorgeven. Daarvoor zijn speciale fietsroutes uitgezet.

Insteekkaart
Als hulp bij de identificatie - koolzaad of toch raapzaad - is een kleureninsteekkaart gemaakt voor in de flora. Behalve dat de verschillen tussen beide soorten daarop duidelijk staan beschreven en gefotografeerd, worden ook nog de kenmerken van wat andere sterk gelijkende en verwante soorten gegeven, zoals zwarte mosterd en herik. De insteekkaart is als pdf op de site te vinden, maar kan ook per post worden toegestuurd.

(7 april 2009/SH)

Webredactie - 7/4/2009