Gemeente Voorschoten

Archeologie krijgt een gezicht

archeologie1 De gemeenten uit het Pact van Duivenvoorde (Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar) zetten hun succesvolle samenwerking voort. De archeologienota `Het bodemarchief ontrafeld' is onlangs vastgesteld en archeologie krijgt daarmee een plek in het gezamenlijke beleid. Aansluitend organiseert het Pact van Duivenvoorde van juni t/m oktober 2009 een reizende tentoonstelling met de titel `Archeologie krijgt een gezicht'. Dat de regionale geschiedenis die plek zeker verdient, wil deze
archeologietentoonstelling laten zien. Recente, maar ook lang geleden opgegraven voorwerpen, worden gekoppeld aan de verhalen over het dagelijks leven van mensen uit de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Kars, Gera en Trude
Kars, zo is de belangrijkste man uit het massagraf van Wassenaar intussen genoemd. Hij is rond 1700 v. Chr. met elf anderen, mannen vrouwen en kinderen, op brute wijze vermoord in de duinen en daarna door treurende familieleden of buren met zorg begraven. Het vreedzame beeld dat onderzoekers hadden van de boeren in de duinen tijdens de Bronstijd blijkt dus niet geheel te kloppen. Het overlijden roept nog altijd veel vragen op...

De dood van Gera, een meisje van ca. 16 jaar uit Forum Hadriani, is net zo raadselachtig. Romeinen begroeven hun doden eigenlijk buiten de stad, dus wat deed haar graf binnen de muren van het marktstadje achter de Romeinse grens (Limes)? Wat speelde er in die tijd in Voorburg? Haar schedel is via afgietsels bewaard gebleven en Maja d'Hollosy, ook bekend van onder andere Ypje van Rijswijk, reconstrueerde haar gezicht.

De naam Trude van Leyden Aarndsdochter (getrouwd met Dirk veren Bavenszoon) is bekend uit het archief. Zij bezat in de veertiende eeuw een stuk land in Voorschoten waarop kasteel Ter Lips (ook wel: van Wijngaarden) werd gebouwd. Kasteel Duivenvoorde was dus niet het enige kasteel in Voorschoten. Hoe en waarom zijn de kastelen ontstaan en hoe zag het dagelijks leven eruit in de tijd van Trude? Was er iets te merken van de Hoekse en Kabeljauwse twisten in middeleeuws Voorschoten?

Reisschema
De tentoonstelling is van 7 t/m 19 juli te zien in het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, locatie Museum Swaensteyn. Van 24 juli t/m 30 augustus staat de tentoonstelling in het Historisch Museum Voorschoten en van 11 september t/m 18 oktober in raadhuis de Paauw in Wassenaar.

De tentoonstelling belicht de periode waarin de hoofdpersonen leven, aan de hand van archeologische voorwerpen, decorscènes en film. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een boekje dat is bedoeld als kennismaking met archeologie in de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. De docenten van de basisvorming en van de groepen 7/8 van de basisscholen uit de betrokken gemeenten ontvangen binnenkort de eerste berichten over de lespakketten (met de film in een heuse scholierenmontage), de docentenmiddag en de mogelijkheden tot gratis bezoek aan de tentoonstelling.

* 7 april 2009