Toename hepatitis C onder hiv+ mannen aangepakt
07/04/2009 10:04
Schorerstichting
Er is sterke toename van het aantal hepatitis C infecties (hcv) onder homomannen met hiv. Schorer en hiv Vereniging Nederland (HVN) starten een landelijke campagne die de bewustwording van homoseksuelen over hcv moet vergroten. Hcv kan onbehandeld leiden tot ernstige complicaties, zoals levercirrose en leverkanker. Het gedragsadvies van Schorer en HVN richt zich in eerste instantie op homomannen met hiv, omdat hcv vrijwel uitsluitend onder deze groep voorkomt. Het toekomstige advies heeft betrekking op seksueel gedrag en testen op hcv.
De cijfers over de toename van het aantal hepatitis C en hiv-geïnfecteerde homomannen zijn vrijdag 3 april door de GGD Amsterdam naar buiten gebracht. Schorer noemt de toename van hepatitis C onder homoseksuele mannen zorgwekkend. Ferdinand Strijthagen, directeur Schorer: 'We kunnen dit probleem alleen effectief aanpakken als alle betrokken instellingen optimaal samenwerken. We zijn er bovendien van overtuigd dat we dit probleem niet kunnen tackelen door uitsluitend meer en vaker te testen. Meer effectiviteit kan pas worden bereikt als regelmatig testen wordt gekoppeld aan de promotie van gezond seksueel gedrag, waaronder condoomgebruik. Gelukkig slagen we daar steeds beter in.' Omdat er tot nog weinig bekend was over de overdracht en de gezondheidsrisico's van hcv heeft Schorer de informatie op de website mantotman.nl, de site voor gezonde seks voor mannen die seks hebben met mannen (MSM), onlangs volledig aangepast.
Hiv-toename
De Amsterdamse gezondheidsdienst luidde vrijdag ook de 'noodklok' over het aantal nieuwe hiv-infecties in 2008. De hoofdstad registreerde het afgelopen jaar 178 nieuwe hiv-diagnosen. Hierbij speelt een rol dat de GGD meer mensen dan ooit op hiv testte. Hebben zich in 2007 3.419 mannen laten testen, in 2008 waren dat er 4.230. Strijthagen: 'Onze doorlopende testen campagne blijkt dus bijzonder effectief te zijn geweest. Hiv wordt met name overgebracht door mannen die hun status niet weten. Testen op hiv is dus een essentieel onderdeel van gezonde seks.'