Gemeente Zwolle

Onderzoek naar munitie in de stadsgracht

Datum uitgave persbericht: 04/02/2009

Maandag 6 april 2009 wordt begonnen met het opsporen en verwijderen van de mogelijke munitie in de stadsgracht ter hoogte van de Van Karnebeekstraat en vanaf 14 april 2009 bij de Nieuwe Havenbrug, Potgietersingel en de Singelgracht ter hoogte van de Zeven Alleetjes. Speciaal opgeleide duikers onderzoeken de locaties met een metaaldetector. Verwacht wordt dat het munitieonderzoek de normale baggerwerkzaamheden niet vertraagt.

Naar aanleiding van de ervaring bij het baggeren in de Achtergracht en Thorbeckegracht is in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar mogelijke munitie in de Singelgracht. Daar zijn vier locaties waar munitie kan liggen. In de meeste gevallen gaat het om gedumpte munitie door Duitse troepen, die rond de bevrijding de stad overhaast moesten verlaten. Bij de Nieuwe Havenbrug achter het pand Potgietersingel 3 is een aantal geweren gevonden. Omdat niet duidelijk is of op deze plek ook handgranaten of andere infanteriemunitie is gedumpt wordt daar wel rekening mee gehouden.

Veiligheidsmaatregelen

Als metalen voorwerpen worden gevonden, wordt onderzocht of er sprake is van munitie en van welk type. Op basis daarvan wordt besloten of de munitie te verwijderen is. De munitie die verwijderd kan worden wordt opgeslagen in een beveiligde container en overgedragen aan de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) die de munitie elders in Zwolle gecontroleerd tot ontploffing brengt. Uiteraard gaat veiligheid voor alles, bij twijfel wordt de munitie niet verwijderd, maar wordt de EOD ingeschakeld.
Om de veiligheid van duikers en anderen te beschermen wordt langs de locaties een hek geplaatst. Daarbinnen is alleen deskundig personeel aanwezig. Dit betekent dat een deel van het trottoir niet gebruikt kan worden. Voetgangers worden met borden verzocht over te steken. De fietsstrook en de rijbaan kunnen wel gebruikt worden. Binnen het hek worden extra hekken met scherfwerend doek geplaatst en in de gracht worden pontons met hekwerk en scherfwerend doek neergelegd.

Informatie

Direct omwonenden zijn persoonlijk geïnformeerd over het munitieonderzoek. Woonboten worden, voor zover nodig in overleg met bewoners tijdelijk verplaatst.

Baggergebied afsloten voor recreanten

Vanwege veiligheidsmaatregelen is het voor recreanten niet mogelijk om op werkdagen te varen in de buurt van de baggerpontons. De Singelgracht is op de plekken waar gebaggerd wordt afgesloten met speciale witte plastic lijnen in het water. Ook worden er waarschuwingsborden geplaatst. Deze maatregel geldt niet alleen voor de gebieden waar onderzoek naar munitie plaatsvindt maar in de hele gracht waar gebaggerd wordt.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 02-04-2009 tot 01-05-2009