Vrije Universiteit Amsterdam

Antecedenten en gevolgen van ontwerpkeuzes van kostensystemen


* Startdatum: 06-04-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Antecedenten en gevolgen van ontwerpkeuzes van kostensystemen


* Plaats: Aula


* Spreker: M. Schoute


* Promotor: prof.dr. T.L.C.M. Groot


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

De invloed van productdiversiteit op de kans dat een bedrijf de methode gebruikt om kosten aan producten en diensten toe te wijzen, activity-based costing (ABC), wordt negatief beïnvloed door de mate waarin het bedrijf geavanceerde fabricagetechnologieën gebruikt. Dit blijkt uit het proefschrift van Martijn Schoute over de vroeger gebeurde feiten en gevolgen van ontwerpkeuzes van kostensystemen.

Schoute beantwoordt twee onderzoeksvragen: wat is de relatie tussen omgevings-, organisatorische en technologische factoren, de adoptie en het gebruik van activity-based costing (ABC), en wat is de relatie tussen de mate van verfijning (complexiteit) van kostensystemen, hun toepassingen en hun effectiviteit? Deze relaties zijn empirisch onderzocht op basis van enquêtegegevens, verzameld onder middelgrote Nederlandse productiebedrijven.

Uit Schoutes eerste onderzoeksvraag blijkt onder meer dat, conform eerder veldonderzoek, de invloed van productdiversiteit op de kans dat een bedrijf ABC gebruikt negatief wordt beïnvloed door de mate waarin het bedrijf geavanceerde fabricagetechnologieën gebruikt. Verder blijken organisatiestructurele factoren niet alleen van invloed te zijn op het al dan niet adopteren van ABC, maar tevens op de wijze waarop bedrijven er vervolgens mee omgaan.

Uit zijn tweede onderzoeksvraag blijkt onder meer dat er twee dimensies aan het gebruik van kostensystemen ten grondslag liggen: gebruik voor strategische doelen en gebruik voor operationele doelen. Verder blijkt dat als kostensystemen relatief veel voor strategische doelen worden gebruikt, een minder verfijnd ontwerp effectiever is, en dat als kostensystemen relatief weinig voor strategische doelen worden gebruikt, een meer verfijnd ontwerp juist effectiever is. Voor gebruik van kostensystemen voor operationele doelen blijken deze relaties juist andersom te liggen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam