Vrije Universiteit Amsterdam

Interacties tussen ultrageluid, microbellen en cellen


* Startdatum: 06-04-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Interacties tussen ultrageluid, microbellen en cellen


* Plaats: Aula


* Spreker: L.J.M. Juffermans


* Promotor: prof.dr. W.J. Paulus prof.dr. A.C. van Rossum


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Ultrageluid en microbellen veroorzaken kleine gaatjes in het celmembraan waardoor kleinere stoffen, zoals medicijnen, passief de cel in kunnen. Ook stimuleren ze actief transport zodat de grotere moleculen, zoals DNA, kunnen worden opgenomen via blaasjes die van de celmembraan worden afgesnoerd. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Lynda Juffermans die de interacties tussen ultrageluid, microbellen en cellen bestudeerde.

Microbellen zijn kleine gasbelletjes (~2.5 µm) die in eerste instantie zijn ontwikkeld als contrastmiddel voor de echocardiografie (hiermee kunnen live bewegende beelden van het hart worden gemaakt). Wanneer microbellen zich in een ultrageluidsveld bevinden, gaan ze schommelen (oscilleren). Ze zetten uit en krimpen in onder invloed van de negatieve en positieve drukverschillen van de geluidsgolf. Wanneer de intensiteit van het geluid wordt opgevoerd, worden de oscillaties heftiger en zal de bel uiteindelijk barsten. Deze akoestische eigenschappen leidden tot de ontwikkeling van een therapeutische toepassing van microbellen.

Cellen in de buurt van oscillerende of uit elkaar klappende bellen vertonen een verhoogde opname van medicijnen of genetisch materiaal. Hierdoor kan een zeer gerichte, lokale therapie worden ontwikkeld, zodat er specifieker en effectiever medicatie kan worden toegediend. Het is echter nog niet duidelijk via welke route(s) cellen, gestimuleerd door ultrageluid en microbellen, moleculen opnemen en welke biologische effecten worden geïnduceerd. Met behulp van een geavanceerde fluorescentiemicroscoop bestudeerde Juffermans de interacties tussen ultrageluid, microbellen en cellen in detail.

Deze resultaten geven meer inzicht in de interacties tussen ultrageluid, microbellen en cellen, en verklaren de opname van moleculen door ultrageluid en microbellen. Het onderzoek van Juffermans draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe effectieve therapieën.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam