Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 23 maart 2009

Twee onderzoeken in Alkmaar en omstreken
Gemeente Alkmaar start Omnibus 2009

Bijna 6000 mensen in Alkmaar en omstreken ontvangen vanaf 6 april de Omnibusenquête 2009. Deze enquête voert de gemeente Alkmaar jaarlijks uit. Naast de gemeente Alkmaar zijn ook de gemeenten Heerhugowaard, Bergen en Schermer opdrachtgevers voor dit onderzoek.

De vragen gaan dit jaar onder meer over sport, winkelen en boodschappen doen, openbaar vervoer, bereikbaarheid, parkeergarages, woon-werkverkeer, contacten met de gemeente, inspecteurs stadstoezicht, groenvoorzieningen, zwerfvuil, schuldhulpverlening en rookmelders.

3200 Willekeurige Alkmaarders zijn geselecteerd om aan dit onderzoek deel te nemen. In de periode van 6 t/m 27 april brengen bezorgers de enquêtes persoonlijk rond en halen deze weer op. Inwoners van de gemeenten Bergen, Castricum, Heiloo, Langedijk, Schermer, Graft-De Rijp en Heerhugowaard (400 inwoners per gemeente) ontvangen de enquête per post. Ophalen van de ingevulde enquêtes vindt plaats tussen 13 april en 4 mei.

Resultaten
De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar voert het omnibusonderzoek uit en zorgt voor de verwerking. Samen met de verschillende opdrachtgevers stellen zij de vragenlijst op. De uitkomsten, verwerkt in een rapport, gebruikt de gemeente ter ondersteuning van het beleid.

Anoniem
Deelname aan het onderzoek is volkomen anoniem. Formulieren worden direct na het scannen vernietigd en niet voor commerciële doeleinden gebruikt.

Waarstaatjegemeente.nl

In dezelfde periode vindt er nog een onderzoek plaats met vragen over de gemeente. Dit onderzoek heet "Waarstaatjegemeente.nl". Hierin gaat het om het geven van een waardering over bijvoorbeeld de woonomgeving, het gemeentebestuur, gemeentelijke regels en de dienstverlening van de gemeente. 1200 Alkmaarders (een andere willekeurige groep) hebben een vragenlijst per post ontvangen met een antwoordenvelop voor terugzending. Invullen via internet kan ook.



Gemeente Alkmaar