TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 06-04-2009

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 6 april
Nederland 1 - 20.30 uur

CONSUMENT TEGEN VERPLICHTE INVOERING 'SLIMME' METER

Uit onderzoek van het TROS Radar Testpanel onder 26.473 respondenten blijkt dat ruim 70% van de consumenten niet zit te wachten op een 'slimme' energiemeter. De Eerste Kamer stemt morgen over de invoering hiervan, nadat de Tweede Kamer in 2008 al akkoord is gegaan. Als de Eerste Kamer instemt, worden consumenten verplicht over te schakelen naar de duurdere slimme meter. Ruim 65% van de respondenten maakt zich zorgen over hun privacy, omdat de energieleverancier door de slimme meter precies kan zien wanneer iemand thuis is en tot op het kwartier nauwkeurig alle energiegebruik kan monitoren.

Ook de stelling van de overheid dat consumenten door de slimme meter gaan besparen omdat ze dan bewuster omgaan met hun energiegebruik, blijkt geenszins uit de Radar-enquête. Bijna 1300 mensen die meededen aan de enquête hebben op dit moment een slimme meter. Liefst 52% geeft aan nooit het energieverbruik te bekijken op de bijbehorende website. En 60% van hen zegt niet bewuster om te gaan met energie. De Consumentenbond vindt de cijfers hoogst opmerkelijk. Barbara den Uijl: "Dit geeft aan dat je geen slimme meter moet willen invoeren als de helft aangeeft nooit naar meterkast kijken. Dan moet je naar andere manieren kijken om mensen energie te laten besparen." De Consumentenbond is faliekant tegen de invoering van de slimme meter en hoopt dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel terugverwijst naar de minister. "De cijfers van het TROS Radar Testpanel legitimeert onze acties op dit dossier. Wij denken ook dat het een te grote inbreuk maakt op de privacy van ons allen."

Tot slot zou ruim 20% van de ondervraagden de nieuwe meter weigeren. Overigens blijkt vrijwel niemand te weten dat er een half jaar gevangenisstraf staat op het weigeren van de slimme meter als de wet wordt ingevoerd. Een vraag hierover in de enquête die toevallig op 1 april werd gehouden, werd door veel respondenten ten onrechte gezien als 1-april grap.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl