Rode Kruis Belgie


Zorgeloze Ronde van Vlaanderen dankzij Rode Kruisvrijwilligers

Vorig jaar verzorgden Rode Kruisvrijwilligers 165 wielertoeristen

Op zaterdag 4 april 2009 gaat de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen en mountainbikers weer van start. Zoals elk jaar staan Rode Kruisvrijwilligers paraat om de gewonden te verzorgen.

Vorig jaar kropen, ondanks het mindere weer, 17.000 wieler - en mountainbikeliefhebbers op hun fiets. Dit jaar wordt de opkomst geschat op 18.000 deelnemers.

Rde Kruis-Vlaanderen organiseert en coördineert de hulpverlening. In totaal staan 67 vrijwilligers, verspreid over de 8 hulpposten en mobiele diensten, klaar om de wieltoeristen en toeschouwers in nood te helpen.

In 2008 verzorgden Rode Kruisvrijwilligers 165 mensen waarvan 130 eerste hulp kregen voor verschillende kwetsuren zoals schaafwonden en snijwonden; 17 personen kregen verzorging wegens een andere medische aandoening (hartproblemen, onwel worden) en 18 mensen werden met een ziekenwagen afgevoerd.

Adjunct manager interventie JeanâPierre Vanelslander: âVorig jaar hadden de vrijwilligers het zeer druk wegens het slechte weer. Als de weg glad is, zit een valpartij in een klein hoekje. De meeste wielertoeristen lopen hierdoor schaafwonden op, maar laten zich hierdoor niet tegen houden. Als ze mee moeten met de ziekenwagen, dan vragen ze altijd of ook hun fiets mee mag.â

Mechelen, 3 april 2009