Utrecht spoort 2,7 miljoen bijstandsfraude op en bespaart drie miljoen
De gemeente Utrecht heeft in 2008 voor meer dan 2,7 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord. De ten onrechte uitbetaalde bijstand wordt teruggevorderd. Naast het opsporen van deze fraude zijn 239 uitkeringen afgewezen of beëindigd. Daarmee werd nog eens ¤ 2,9 miljoen besppaard. 47 Klanten van Sociale Zaken & Werkgelegenheid kregen een procesverbaal en werden strafrechtelijk vervolgd.
"De gemeente Utrecht pakt uitkeringsfraude stevig aan met gerichte handhaving. De bijstand is het vangnet voor mensen die echt niet op een andere manier in hun bestaan kunnen voorzien", zegt wethouder Marka Spit van Sociale Zaken. "
743 onderzoeken
Het team Handhaving onderzoekt verschillende soorten fraude onder bijstandsgerechtigden, zoals woon- en leefvormfraude, identiteitsfraude, vermogensfraude en fraude met inkomsten uit zwart werk. In 2008 heeft het team Handhaving 743 onderzoeken verricht. Bijna de helft van de bezochte klanten bleek te frauderen. Bij bewezen fraude wordt de uitkering gekort of beëindigd en de ten onrechte verstrekte gelden teruggevorderd. Als het om samenlevingsfraude gaat, moet óók de meeprofiterende partner mee helpen terugbetalen. Bij bedragen boven 6.000 is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.
Bron van meldingen
Het grootste aantal meldingen is afkomstig van klantmanagers van Sociale zaken (423). Daarnaast heeft de gemeente in 2008 117 meldingen van burgers ontvangen. Het merendeel van deze meldingen zijn telefonisch en anoniem binnengekomen. Om de melding voor de alerte burger makkelijker en zorgvuldig te maken heeft de gemeente in 2008 een digitaal meldformulier ontwikkeld, te vinden op
Wijkaanpak Overvecht
Sinds 1 december 2007 loopt het project Wijkaanpak Overvecht. Het doel van dit project is het opsporen en bestrijden van bijstandsfraude. Tot nu toe zijn er 320 controleonderzoeken uitgevoerd die hoofdzakelijk betrekking hebben op woon- en leefvormfraude. De resultaten zijn dat ruim 70 uitkeringen zijn beëindigd en in totaal is een bedrag van bijna 900.000 euro teruggevorderd.