Gemeente Heerde

Persbericht van de gezamenlijke rekenkamercommissies van Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe en Zwartewaterland.

6 april 2009

'Kwaliteit schriftelijke dienstverlening door gemeenten', onderzoek gezamenlijke rekenkamercommissies afgerond

De rekenkamercommissies van de gemeenten Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe en Zwartewaterland hebben onderzoek gedaan naar de postafhandeling in deze gemeenten. De resultaten van dit onderzoek willen de gemeenten gebruiken om de kwaliteit van de schriftelijke dienstverlening te verbeteren.

Het onderzoek
De gezamenlijke rekenkamercommies hebben het onderzoek laten uitvoeren door het bureau 'Partners + Pröpper' uit Vught. Dit bureau heeft aan de hand van een aantal (strenge) normen in beeld gebracht hoe de gemeenten presteren op doelmatigheid (procedures, werkprocessen en registraties), kwaliteit (begrijpelijkheid en volledigheid van de teksten) en rechtmatigheid (o.a. het tijdig beantwoorden van brieven) .

De bevindingen
Burgers geven gemiddeld een 7,5 voor hun mate van tevredenheid over de schriftelijke dienstverlening van de gemeenten. De verschillen tussen de gemeenten zijn zeer gering en variëren van een 7,1 tot een 7,6. Ondanks deze voldoendes blijkt uit het onderzoek dat relatief veel brieven ambtelijk taalgebruik, onbegrijpelijke vaktermen, schrijf- en taalfouten bevatten en soms ingewikkeld zijn geschreven. Gemiddeld vindt 81% van de burgers dat de gemeente tijdig een antwoord heeft gegeven om hun vraag of verzoek. Maar dit betekent gelijktijdig dat bijna een vijfde van de brieven niet binnen de wettelijke termijnen wordt afgehandeld. 'En dat moet beter', is het strenge oordeel van de commissie. Dit te meer gezien de eisen die de Wet dwangsom (tijdige afdoening van brieven) aan de gemeenten zal gaan stellen. Aandachtspunt is ook de afhandeling van correspondentie per e-mail. Niet in alle gevallen is voldoende zicht op tijdige en kwalitatief goede beantwoording van e-mails.

Het rapport is inmiddels aan de betreffende gemeenteraden aangeboden. De raden zullen het per gemeente afzonderlijk agenderen en bespreken.