Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden uit het Limburgs Parlement van 3 april 2009 Interpellatiedebat Sporting Limburg
Naar aanleiding van de gestelde vragen door SP (Daan Prevoo) en VVD (Alcuin Thijssen) werd tijdens de vergadering besloten over het onderwerp Sporting Limburg een interpellatiedebat te voeren. Het ongenoegen werd uitgesproken over het feit dat naar het Limburgs Parlement toe geen enkele informatie is verstrekt. Gevraagd werd naar de betrokkenheid van de Provincie in het proces en naar voorwaarden en omvang van eventuele toezeggingen. Gouverneur Léon Frissen ging in het pittige debat nader in op zijn rol in dit dossier en proces dat overigens al vanaf begin 2008 onder zijn portefeuille valt. Hij benadrukte dat er tot op heden geen concrete toezeggingen zijn gedaan. Verder schetste de Gouverneur het belang van Sporting Limburg in het kader van de regiobranding Zuid-Limburg én de grote opgaven waar de regio voor staat. De coalitiepartijen benadrukten géén overleg te hebben gevoerd over, en geen toezeggingen te hebben gedaan met betrekking tot Sporting Limburg. De SP bleek ervan overtuigd dat de coalitiepartijen CDA, PvdA en PNL op de hoogte waren van toezeggingen. Toegezegd werd dat een voorstel van Gedeputeerde Staten zal worden voorgelegd aan Provinciale Staten.

Mondelinge vragen GroenLinks
Margriet van Tulder stelde vragen over de betrokkenheid van de Provincie bij het proefproject over ondergrondse CO2-opslag in Geleen. Ook werd gevraagd naar de eventuele risicos. De vragen werden beantwoord door verantwoordelijk gedeputeerde Kersten. Kees Schröer vroeg aan Gedeputeerde Staten voor 1 mei a.s. een voorstel te doen voor de instelling van een noodfonds voor culturele instellingen en evenementen waarvan de continuïteit door het wegvallen van particuliere subsidies in gevaar komt. Verantwoordelijk gedeputeerde mevrouw Wolfs meldde dat de Provincie geen enkel verzoek voor steun heeft ontvangen en derhalve in die richting ook geen toezegging wordt gedaan.

Gebiedsontwikkeling Klavertje 4
Het Limburgs Parlement ging akkoord met een voorstel van de POL-aanvulling gebiedsontwikkeling Klavertje 4. Deze aanvulling op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg biedt kaders voor de door Provincie en gemeenten beoogde gebiedsontwikkeling van het gebied Klavertje 4. Een gebied van 5.400 ha, gelegen tussen de A73 en de A67 nabij knooppunt Zaarderheiken en deels gelegen binnen de stadsregio van Venlo). Daarbij wordt volgens het Cradle-to-cradle principe gestreefd naar het bevorderen van de economische bedrijvigheid en het versterken van natuur, groen, water, landschap en infrastructuur.
Ook ging het Limburgs Parlement akkoord met het Masterplan en het daaruit voortvloeiende strategisch businessplan ten behoeve van de Overheids NV voor Klavertje 4 en Greenport Venlo. Hiermee ligt er een bestuursakkoord dat de bestuursorganen van de 5 deelnemende partijen onderling en jegens de Overheids NV bindt.
Bij de behandeling van dit onderwerp werden diverse moties en amendementen ingediend. Aangenomen werden de motie van de PvdA gericht op natuurontwikkeling en landschapsinrichting conform het Ledderconcept. Stemverhouding: 38 stemmen voor (CDA17, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66, SPD) en 7 tegen (CDA1,VVD). Ook aangenomen werd de bestuursopdracht van CDA, PvdA en PNL om te komen tot beleid voor behoud en stimulering van het agrarisch cultuurlandschap in Klavertje 4. Stemverhouding: 27 stemmen voor (CDA, PvdA, PNL, D66) en 18 tegen (SP, VVD, GroenLinks, PvdD, SPD).

Tenslotte
werd het voorstel om niet in te stemmen met een garantstelling voor een nieuwe vliegverbinding tussen Amsterdam en
Maastricht-Aachen-Airport verworpen met 25 stemmen tegen en 21 stemmen voor.
In verband met de vacature van de huidige griffier Jo Stijnen werd Harm Waterborg per 15 april a.s. benoemd tot interim-griffier. Gouverneur Frissen richtte een dankwoord aan scheidend griffier Jo Stijnen.

6-4-2009 16:08