UMC Utrecht


Aandacht voor de wensen van patiënten

Via een klankbordgroep inventariseert het UMC Utrecht Cancer Center wensen van (ex)patiënten. Op advies daarvan begint de arts nu zelf over de mogelijkheid van een second opinion. Dit valt te lezen in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht, dat vrijdag 3 april verschijnt.

In de klankbordgroep zitten leden van verschillende patiëntenorganisaties. De groep adviseert het Cancer Center over de fysieke inrichting en over de stroomlijning van patiëntenprocessen. Via de klankbordgroep worden patiënten in een zo vroeg mogelijk stadium bij alle ontwikkelingen betrokken.

De klankbordgroep adviseerde bijvoorbeeld over de inrichting van de wachtruimtes. Maar de groep bereikte ook dat artsen zelf beginnen over de mogelijkheid van een second opinion. "Iedere patiënt heeft daar recht op", vertelt Bea van Barlingen, zij zit namens de Borstkanker Vereniging Nederland in de klankbordgroep. "Maar veel patiënten durven daar tegenover hun arts niet over te beginnen. Ze zijn bang wantrouwend over te komen. Nu de arts er zelf over begint, is het onderwerp toegankelijker gemaakt."

De klankbordgroep is tot stand gekomen dankzij zorgverzekeraar Agis. Agis vindt dat het patiëntenperspectief duidelijker in de zorg aanwezig moet zijn. De zorgverzekeraar financiert daarom projecten waarin ziekenhuizen en patiëntenverenigingen samenwerken.

Verder in Uniek
Verslavingsonderzoeker Louk Vanderschuren bestudeerde het effect van ADHD-medicijn Ritalin op het sociale gedrag van ratten. Het blijkt dat dieren die met Ritalin behandeld zijn, zelf minder initiatief nemen tot spelen en ook minder geneigd zijn in te gaan op speeluitnodigingen van andere ratjes.

Daarnaast onder meer de visie van longarts Jan-Willem Lammers op het papierloze ziekenhuis en het EPD. "We willen toe naar een `handschriftonafhankelijk' ordermanagementsysteem. Het handschrift van de haastige dokter is, zoals het cliché wil, vaak slecht te lezen."

Uniek 2 van 2009 is online te lezen op www.umcutrecht.nl/uniek. Download daar de pdf of blader digitaal door het magazine.

Voor meer informatie
UMC Utrecht
Afdeling In- en Externe Communicatie
Telefoon 088 - 755 7483
maandag 6 april 2009