Stadsdeel Amsterdam Centrum


Inspraak Short Stay

6 april 2009

Het beleid voor short stay - kort verblijf in een woning vanaf één week tot zes maanden - is door de gemeenteraad vastgesteld en gaat in op 1 juli 2009. Alle stadsdelen hebben een quotum (maximum) aan short stay-woningen binnen de bestaande woningvoorraad gekregen. Stadsdeel Centrum legt de concept-Uitwerkingsnotitie Short Stay beleid en het Verdeelbesluit stadsdeel Centrum ter inzage.

Voor stadsdeel Centrum is het short stay-quotum 430 woningen. Alleen bestaande woningen met een huur boven de liberalisatiegrens (van 631,73 of 142 punten) komen in aanmerking voor een vergunning voor tijdelijke woningonttrekking. Stadsdeel Centrum komt daarmee op een aandeel van 15% short stay. Bij andere stadsdelen wordt uitgegaan van 5%. Het Verdeelbesluit deelt de quota aan verschillende buurten toe. Alle buurten hebben een quotum gekregen. De verdeling over de buurten is als volgt: Haarlemmerbuurt: 30 woningen; Jordaan: 25; Grachtengordel West: 90; Grachtengordel Zuid: 80; Weteringbuurt: 65; Damrak: 20; Nieuwmarkt: 30; Weesperbuurt/Plantage: 65; en de Oostelijke Eilanden / Kadijken: 25 woningen. Het stadsdeel verleent de benodigde vergunningen. Deze gelden voor maximaal 10 jaar. Er gelden leges ( 741 per woning). Over het verblijf moet toeristenbelasting worden betaald door de eigenaar (inning: Dienst Belastingen). De stadsdelen moeten in hun bestemmingsplannen short stay nog regelen.

Nieuwbouw/omzetting en woonboten

Voor nieuwbouw (en voor het omzetten van panden met een kantoor- of bedrijfsbestemming naar een woonbestemming) met gebruik als short stay is geen short stay-vergunning nodig. Het bestemmingsplan moet dat echter wel toestaan. Dat is nu niet het geval. Het stadsdeelbestuur wil in principe geen short stay bij nieuwbouw en omzetting mogelijk maken in bestemmingsplannen. Uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor nieuwbouw in de oostelijke binnenstad; dit met het oog op de toeristische en economische ontwikkeling van dit gebied. Bovendien kan ook een uitzondering gemaakt worden voor omzetting naar short stay van maximaal twee werkpanden die groter zijn dan 1.000 m², mits dit niet ten koste gaat van het woon- en leefklimaat. Verder kiest het stadsdeelbestuur ervoor geen ontheffingen te verlenen voor short stay op woonboten.

Inspraak van 7 april tot 19 mei

Vanaf 7 april tot 19 mei ligt de Uitwerkingsnotitie Short Stay plus het Verdeelbesluit (waarin alle quota per buurt vermeld staan) ter inzage. U kunt alle stukken inzien bij het Voorlichtingsloket in het stadhuis of hier downloaden .