Woonbond


06-04-2009

SS Rotterdam leidt tot verlies van 70 tot 90 miljoen

De Nederlandse Woonbond wil niet dat de huurders de dupe worden van het enorme verlies dat de Rotterdamse corporatie Woonbron geleden heeft op het stoomschip SS Rotterdam. De Woonbond hoopt dat de Tweede Kamer aanstaande dinsdag garanties eist dat de huurders zo min mogelijk last krijgen van het verlies aan volkshuisvestelijk vermogen en de hierdoor ontstane liquiditeitsproblemen. De Woonbond wil samen met de huurdersorganisatie van Woonbron CPRW (Concernparticipatieraad Woonbron) op korte termijn overleg met de externe toezichthouder, de heer Zwarts.

Minister van der Laan heeft de Tweede Kamer vrijdag geïnformeerd over de stand van zaken bij de SS Rotterdam. Door ingeschakelde deskundigen van Price Waterhouse en Coopers (PWC) worden harde oordelen (onvoldoende plausibel) uitgesproken over het realiteitsgehalte van de door Woonbron gepresenteerde bedrijfsplannen over de SS Rotterdam. De door de minister aangestelde toezichthouder en de sectororganisaties CFV en WSW verwachten een verlies tussen de 70 en 90 miljoen.

Minister van der Laan heeft nu besloten dat er zowel een externe toezichthouder als een bestuurder bij Woonbron moet worden aangesteld die verantwoordelijk en bevoegd zijn voor de afbouw, exploitatie, financiering en verkoop van het schip. Er moet een maximale inspanning verricht worden om de schade beperkt te houden. Dit alles neemt volgens de Woonbond niet weg dat er een groot bedrag dat bedoeld is voor de volkshuisvesting verkwanseld is en de corporatie daardoor minder vermogen heeft en in liquiditeitsproblemen is geraakt. Daarvoor zijn de raad van bestuur en de raad van commissarissen verantwoordelijk.

De Woonbond maakt zich vooral zorgen voor de consequenties voor huurders. Uiteindelijk betalen zij, linksom of rechtsom, de rekening. Het gaat daarbij met name om onderhoud, huurverhogingen bij harmonisatie, nieuwbouwprogrammas, investeringen in energiebesparingen en geforceerde verkoop van woningen. De Woonbond hoopt dat de Tweede Kamer aanstaande dinsdag garanties eist dat de huurders niet de dupe worden van het debacle met de SS Rotterdam.