Gemeente Wassenaar

Meer middelen nodig voor Verstedelijkingsopgave 2020

Het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden heeft de verstedelijkingsopgave 2010-2020 vastgesteld. In deze verstedelijkingsopgave staat welke ontwikkelingen op het gebied van woningbouw de komende tien jaar waar gaan plaatsvinden.

Het dagelijks bestuur constateert dat de ambitie en de noodzaak die uit de verstedelijkingsopgave spreken, niet kunnen worden gehaald met de toegezegde bijdrage van het Rijk. Het Stadsgewest Haaglanden doet dan ook een dringende oproep aan het Rijk om hiervoor aanvullende middelen ter beschikking te stellen.

Tot 2040 zijn er een half miljoen nieuwe woningen nodig in de Randstad. Daarvan moeten 62.000 woningen voor 2020 in Haaglanden worden gebouwd. Dat is een flinke opgave. Zeker in Haaglanden, een van de meest verstedelijkte regio's van het land.
Het betekent 47.000 nieuwe woningen. De overige 15.000 worden gerealiseerd door vervanging van bestaande woningen.

In het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020 worden scherpe keuzes gemaakt: vasthouden aan rode en groene contouren, efficiënt ruimtegebruik en goede bereikbaarheid.
De verstedelijkingsopgave is daarmee veel meer dan alleen maar `stenen stapelen'. De huidige verstedelijkingsopgave is een integrale benadering, een mix van rood en groen en blauw. Het is onder andere een combinatie van het creëren van een aantrekkelijk woongebied, een internationaal verblijfsklimaat, een goede bereikbaarheid en een naadloze aansluiting op hoogwaardig openbaar. Het Regionale Structuurplan is daarbij uitgangspunt. Het geeft aan welke ontwikkelingen - wonen, werken, groen en infra - op welke plekken komen.

Kwaliteit
De hele verstedelijkingsopgave is erg kostbaar. Haaglanden heeft een tekort op alle sectoren van 5 à 6 miljard. De verwachting daarbij is dat het Rijk niet alle tekorten zal afdekken. Met de ministeries van EZ, VROM, LNV en V&W wordt vanuit het Stadsgewest onderhandelingen gevoerd over bijdragen aan de verstedelijking. Toch roept het Stadsgewest het Rijk op om meer te doen.
Als het Rijk het gat in de begroting niet dicht, dan kiest het Stadsgewest Haaglanden voor kwaliteit. Dat betekent bijvoorbeeld kiezen voor een lagere woningbouwproductie of alsnog kiezen voor uitleg in vinexlocaties.

Weinig schuifruimte
In vergelijking met andere regio's is Haaglanden niet uniek. Er zijn wel grote verschillen onderling. Zo is er hier nog groei en elders krimp. Maar een van de grootste knelpunten is het ruimtegebrek. "Functiewisseling wordt in Haaglanden echt een puzzel. Transformatie is minder mogelijk omdat we minder grote ruimtes tot onze beschikking hebben, eigenlijk alleen de Binckhorst. We hebben dus weinig `wisselgeld' om te schuiven", aldus Bas Verkerk regiobestuurder Ruimtelijke Ordening. Amsterdam en Rotterdam hebben dat wisselgeld wel in de vorm van grote oudere bedrijventerreinen en verouderde havengebieden.
Bovendien is de stedelijke verdichting in Haaglanden al hoog. Dat brengt hogere kosten met zich mee. Bouwen is nu eenmaal lastiger en duurder in bestaand bebouwd gebied dan in een weiland.

De opgave voor 2020 is haalbaar als Haaglanden - samen met het Rijk - kiest voor een sterke integrale handelswijze met als resultaat een leefbare, aantrekkelijke regio met een groen en vitaal buitengebied.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl