Gemeente Wassenaar

Samen werken voor duurzame warmte

Stadsgewest Haaglanden onderzoekt oprichting regionaal warmtebedrijf. Een regionale stuurgroep Duurzame Warmte Haaglanden is van start gegaan.

Wethouders van acht Haaglanden-gemeenten (Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Westland en zoetermeer) gaan onderzoeken of het mogelijk is om een regionaal warmtebedrijf op te richten. Dit warmtebedrijf moet gaan werken aan de verduurzaming van de gebouw- en wijkverwarming binnen het Stadsgewest.

Voorzitter van de stuurgroep Warmtebenutting Lian Merkx, tevens milieuwethouder in Delft: "Een regionaal warmtebedrijf, waarvan we nog niet precies weten hoe het er uit moet zien, kan een regisserende en stimulerende rol spelen bij de ontwikkeling van een samenhangend en duurzaam warmtedistributienet in de hele regio."

De stuurgroep richt zich in eerste instantie op het stimuleren van kleinschalige warmteprojecten, door het uitwisselen van kennis en ervaringen. Samenwerking is nodig vanwege de complexiteit van warmteprojecten op het gebied van organisatie, techniek, financiën en regelgeving. De samenwerking tussen de gemeenten moet net zo succesvol worden als bij Netwerk RandstadRail en het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020.

Dat er kansen en mogelijkheden van warmtedistributie zijn, bleek uit de Haalbaarheidsstudie Warmtenet Stadsgewest Haaglanden die in 2008 verscheen. Door vooral in te zetten op kleinschalige, lokale projecten wordt stapje voor stapje de omschakeling van H.R.-gasketels per woning naar klimaatvriendelijker verwarming met warmtedistributie op gang gebracht. Dit komt ook ten goede aan de luchtkwaliteit in Haaglanden.

De stapsgewijze aanpak van warmtedistributieprojecten voorkomt grootschalige en kostbare investeringen ineens. Door een overkoepelend regionaal warmtebedrijf in het leven te roepen, wordt gewaarborgd dat de lokale projecten onderling kennis en ervaring uitwisselen en complexe vragen gezamenlijk oplossen. Lo kale systemen kunnen later worden opgenomen in een grootschaliger warmtenetwerk.

Op de grens van de gemeenten Delft en Midden-Delfland is inmiddels een warmtebedrijf in oprichting met ENECO als eigenaar en woningcorporaties en de gemeenten Delft en Midden-Delfland als aandeelhouders. Het net wordt gevoed met warmte/kracht-installaties en op termijn ook met restwarmte uit de industrie en duurzame bronnen zoals geothermie. De TU Delft onderzoekt op dit moment goedkopere en effectievere technieken voor het benutten van aardwarmte.

De oprichting van een regionaal warmtebedrijf kan als voorbeeld gelden voor andere Haaglanden-gemeenten. Zo kunnen met behulp van de lokale overheid straks rond concrete, kleinschalige warmte-initiatieven nieuwe projecten worden gestart. Deze regionale `warmte eilandjes' worden vervolgens later als kralen aan een snoer aaneen geregen tot een regionaal warmtenet.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl