Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 03 april 2009

'Een in alle opzichten vernuftige renovatie'

Uit achtenveertig kanshebbers is vandaag de renovatie van het Ministerie van Financiën in Den Haag van Meyer en Van Schooten Architecten uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Delta. De jury onder leiding van Jo Coenen sprak van `een in alle opzichten vernuftige renovatie, met grote maatschappelijke relevantie.'

Uit het juryrapport: `Het tot voor kort gesloten, ontoegankelijke en sombere fort is met een aantal slimme, weloverwogen keuzes veranderd in een transparant en toegankelijk gebouw. De openheid en transparantie zorgen voor imagoverbetering van het ministerie van Financiën, voor een prettige, ruimtelijk interessante werksfeer maar ook voor een dynamisch straatbeeld. De intelligente inbreidingsoperatie, waarbij delen van het gebouw zijn teruggeven aan de stad, maakt op de jury grote indruk.'

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Marie Hélène Cornips de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaren geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury bestaande uit Jo Coenen (juryvoorzitter), Charlotte ten Dijke, Dolf Dobbelaar, Patrick van der Klooster en Aart Oxenaar wees naast de winnaar nog zes genomineerden aan:

* Schiecentrale 4B in Rotterdam van Robert Winkel (Mei architecten en stedenbouwers, Rotterdam)

* Raad van State (fase 1) in Den Haag van Patrice Girod en Evelyne Merkx (Merkx+Girod architecten, Amsterdam)

* Waterschapshuis Hollandse Delta in Ridderkerk van Victor de Leeuw (EGM architecten, Dordrecht)

* Lorentzschool in Leiden van Leon Thier, Sechmet Bötger en Constanze Knüpling (Atelier PRO architekten, Den Haag)
* Seniorenwoningen in Middelburg van Joke Vos (Joke Vos architecten, Rotterdam)

* Drie woontorens in Leiden van Thijs Asselbergs, Paul Seuntjens en Hugo Stevens (architectuurcentrale Thijs Asselbergs, Haarlem)

Alle zeven projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass