Gemeente Lelystad

Uitreiking lesmap Lelystad Vogelstad

Vrijdag 3 april 2009


Vrijdag 3 april heeft wethouder Willem de Jager, in het kader van Lelystad - Vogelstad de eerste lesmap overhandigd aan de directrice van de Boeierschool.

De lesmap Lelystad - Vogelstad wordt de komende tijd bezorgd bij alle Lelystadse scholen. Ilse Suijkerbuijk van de plaatselijke IVN afdeling ondersteunt niet alleen het project maar zorgt ook voor een stukje extra vogelhuisvesting om de school. Er worden vier nestkasten overhandigd aan de juf van groep 7 die druk bezig is met een natuurproject.

Lelystad is een groene, natuurrijke stad. In die natuur is natuurlijk veel meer te zien dan alleen bomen en struiken. Er leven honderden verschillende grote en kleine dieren waarvoor dat groen onmisbaar is. Ze eten ervan, zoeken en vinden er beschutting en bescherming, maken er nesten.

De meest opvallende dieren zijn de vogels. De grote reiger (die misschien net de vijver leeggevist heeft), het kleine winterkoninkje dat op een afgelegen rustig plekje zit te broeden of het allerkleinste goudhaantje: overal zie en hoor je buiten vogels. In Lelystad komen enkele tientallen soorten voor waarvan er 26 centraal staan. 26 Heel 'gewone' vogels die je bijna dagelijks in de tuin en het openbaar groen kunt horen en zien. Die vogels staan allemaal op een kleurrijke fotoposter die op te halen is bij het infocentrum in het Stadhuis.

De meest intensieve gebruikers van de openbare ruimte zijn nog steeds de kinderen. Ze spelen buiten, klauteren in bomen, fietsen rondjes in de buurt, bouwen misschien een hut in een bosje, springen over greppeltjes en halen een nat pak. En overal waar ze spelen horen en zien ze vogels. Dat word je je als kind, maar ook als volwassene, pas bewust als je wat meer over vogels weet.

Daarom heeft de gemeente het IVN consulentschap verzocht om een speciale scholenmap Lelystad - Vogelstad samen te stellen en het is een prachtige, bruikbare map geworden! Leerkrachten in het basisonderwijs hoeven nu niet uren aan de gang om allerlei informatie te verzamelen. In de map wordt de informatie kant en klaar aangeboden op een plezierige maar vooral ook praktische manier en afgestemd op de verschillende groepen.Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
telnr. (0320) 278 911
email: gemeente@lelystad.nl

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur
zaterdag van 10.00 - 16.00 uur
bereikbaar via telnr. (0320) 278 222
© Gemeente Lelystad 2009