Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 03 april 2009

'Bouwkunst in optima forma'

Het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (M10 Architecten, Eindhoven) is vandaag uit drieënzestig kanshebbers uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Noordwest/Centrum. `Esthetiek en maatschappelijk belang sluiten hier naadloos op elkaar aan, de kliniek heeft onbetwist een positieve invloed op samenleving en bewoners. Bouwkunst in optima forma,' aldus de jury onder leiding van Christian Rapp.

Uit het juryrapport: `Dit verbijsterend transparante en humane patiodorp aan de rand van een nieuwbouwwijk is de winnaar waarnaar de jury zocht. Het opvallendst aan de tbs-kliniek is de consequente openheid, van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Het energiezuinige complex is tot in elk detail verzorgd, zit slim in elkaar - de horizontale lamellen die in de patiëntenwoonkamers als tralies fungeren, dempen in de vide van de hoofdbouw het zonlicht - en is een oase van rust.'

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Marie Hélène Cornips de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaren geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury bestaande uit Christian Rapp (juryvoorzitter), Gianni Cito, Rein Jansma, Willem Smink en Bart Lipsch wees naast de winnaar nog vier genomineerden aan:

* Conservatorium van Amsterdam van Frits van Dongen (de Architekten Cie., Amsterdam)

* 150 Sociale huurwoningen `Tussen de Parken' in Utrecht van Peter Keijsers (Bedaux de Brouwer Architecten, Goirle)
* Havenpost in Utrecht van Michael van Leeuwen en Mariken van Nimwegen (Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen i.s.m. Metname, Utrecht)

* New Amsterdam in Amsterdam van Branimir Medic en Pero Puljiz (de Architekten Cie., Amsterdam)

Alle vijf projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass