Ingezonden persbericht


3 april 2009

Staatssecretaris Heemskerk: "slimmer, schoner en sterker de crisis uit, met ICT"

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken roept ICT-bedrijven op kritisch te blijven kijken naar zichzelf en te blijven innoveren. Met het oog op de sterke toename van het energieverbruik door ICT-toepassingen vraagt hij meer aandacht voor MVO en duurzaamheid. Volgens Heemskerk kan Nederland "dankzij ICT slimmer, schoner en sterker de crisis uitkomen". Heemskerk sprak in Utrecht over de uitdagingen voor de ICT, in een debat ter ere van de opening van het nieuwe kantoor van de Antares Match4 Groep.

Heemskerk: "Nederland is koploper in breedband. En met de onderzoeksinfrastructuur behoort Nederland tot de wereldtop". Heemskerk sprak over de internationalisering van de ICT. Nederland is de "ICT Gateway to Europe". Door outsourcing verliest ons land niet alleen maar ICT werk. Aan de andere kant komt er ook veel ICT naar Nederland dankzij outsourcing door buitenlandse bedrijven. Dit leidt weer tot nieuwe binnenlandse banen, aldus de Staatssecretaris.

ICT moet ook duurzamer. Door de enorme groei van ICT toepassingen, in huishoudens, kantoren en ICT- infrastructuur neemt de CO2 uitstoot te sterk toe. Hier moeten innovatieve oplossingen voor bedacht worden.

Debat 'Re-innovate!'
Anteres Match4 organiseerde het debat ter gelegenheid van de opening van haar nieuwe kantoor in Utrecht. Naast Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken namen ook deel Ordina-ceo Ronald Kasteel en Anton Greve, directeur Innovatie van Antares Match4, en oprichter/oud-ceo van Solidium. Debatleider was André Hammer.

Ondermeer werd ook gesproken over samenwerking tussen overheid, grote ICT bedrijven en MKB op het gebied van innovatie. Daar is het nog niet van gekomen. Ronald Kasteel vindt dat ICT-bedrijven eerst helderheid moeten krijgen over het eigen innovatief vermogen, voor die samenwerking vorm kan krijgen. Anders wordt het alleen maar een grijze massa. Volgens Frank Heemskerk biedt het WCIT (de Olympische Spelen voor ICT) in 2010 in Amsterdam, een uniek platform om de samenwerking gestalte te geven.

Antares Match4 Groep
De Antares Match4 Groep werkt aan specialized resourcing. Met ICT-dienstverlener Antares verbindt zij software development met het voortraject van ICT-projecten middels Requirements Engineering. Via de labels Match4, Match4diversity, Match4onderwijs en Match4consulting is zij actief op de arbeidsmarkt als recruiter, detacheerder en adviseur. Bij de Antares Match4 Groep werken ca. 60 professionals.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht