Vereniging Milieudefensie

Filmmakers leggen visie op een groene, eerlijke wereld in 60 seconden vast

60 SEC Filmcompetitie maakt winnaars bekend

60 SEC Filmcompetitie maakt winnaars bekend

Den Haag / Amsterdam, 3 april 2009 - Op het Movies that Matter Festival in Den Haag zijn zojuist de winnaars bekendgemaakt van de 60 SEC. Filmcompetitie van Milieudefensie. Juryleden Wim van Klaveren (eindredacteur VARA Vroege Vogels TV) en documentairemaakster Mercedes Stalenhoef reikten de Juryprijs uit aan Steven Wouterlood voor de film '10 seconden'. De Publieksprijs ging naar de film 'Mijn groene, eerlijke wereld verdwijnt' van Hennie Tuithof. Milieudefensie organiseerde de competitie in samenwerking met de VARA en het Movies that Matter Festival, het internationale film- en debatfestival van Amnesty International. In totaal dongen 41 films mee.

60 SEC. Filmcompetitie 'Wat is jouw groene, eerlijke wereld?' De organisaties wilden met de filmcompetitie jong en oud, professionals en amateurs, de kans geven hun blik op de wereld te filmen en daarmee anderen te inspireren of in beweging te brengen. De films, die maximaal 60 seconden mochten duren, moesten een creatieve invulling zijn van de vraag 'Wat is jouw groene, eerlijke wereld?'. Voor de competitie, die op 4 december 2008 van start ging, werden in totaal 41 films ingezonden. Ruim vijfduizend mensen brachten op http://60sec.milieudefensie.nl. hun stem uit voor de publieksprijs, de jury koos de winnaar van de Juryprijs.

De winnaars
Juryprijswinnaar Steven Wouterlood, filmmaker en streetdancedocent in Amsterdam, maakte een film over het verdwijnen van het regenwoud. Over zijn inzending '10 seconden' zegt hij: "Het harde feit dat iedere 10 seconden een stuk regenwoud ter grootte van een voetbalveld verdwijnt, heeft me gegrepen. Ik heb geprobeerd het te vertalen naar beeld in een concreet fictief verhaaltje." Hennie Tuithof, directeur van een Bouwkundig Adviesbureau, kreeg met de film 'Mijn groene, eerlijke wereld verdwijnt' 1035 stemmen via de website en won daarmee de publieksprijs. Ze maakte een filmpje over bomen die ziek worden door elektromagnetische velden. Tuithof: "Met mijn film wil ik de ernst van de situatie in beeld brengen." Beide films zijn vanavond te zien op het Movies that Matter Festival, op de site http://60sec.milieudefensie.nl en worden uitgezonden op VARA Vroege Vogels televisie, op dinsdag 7 april om 19.20 uur,. De winnaar van de Juryprijs mag bovendien zelf een item maken voor het televisieprogramma Vroege Vogels.

De jury
De jury van de 60 SEC Filmcompetitie bestond uit Wim van Klaveren, Mercedes Stalenhoef en vertegenwoordigers van Milieudefensie en het Movies that Matter Festival. Mercedes Stalenhoef is documentairemaakster. Ze is onder meer bekend van de documentaires 'Ik wil nooit beroemd worden (2005)' en 'Carmen meets Borat (2008)'. Wim van Klaveren is eindredacteur van het televisieprogramma Vroege Vogels, een televisieprogramma over actuele natuur- en milieuthema's.

Meer informatie
60 SEC Filmcompetitie

"Deze activiteit wordt medegefinancierd door de Europese Unie. De inhoud van dit persbericht valt onder de verantwoordelijkheid van Milieudefensie en kan op generlei wijze worden beschouwd als een weergave van standpunten van de Europese Unie."