Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Maastricht UMC+ en RAV Zuid-Limburg/GGD

Maastricht, 3 april 2009

NIEUWE IC-BRANCARD EN IC-AMBULANCE IN MAASTRICHT ONTWIKKELD

De Mobile Intensive Care Unit (MICU) zuidoost-Nederland neemt vandaag, vrijdag 3 april, een geheel nieuwe IC-brancard en een speciaal ingerichte IC-ambulance in gebruik.

De MICU-brancard of -trolley is vanuit het Maastricht UMC+ ontwikkeld voor het transport van patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Het vervoer gebeurt met een speciale IC-ambulance, die is ontstaan uit een samenwerking tussen de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Zuid-Limburg en ambulancebouwer Visser BV Leeuwarden.

Het bijzondere aan de Maastricht Mobile Intensive Care Unit (MMICU) is dat alle apparatuur die nodig is voor intensive-caretransport veilig vastgezet is onder het ligbed en niet kan losschieten tijdens het transport. Dat is veiliger voor de patiënt en voor het team van artsen en verpleegkundigen in de ambulance. De nieuwe IC-brancard is TÜV-gekeurd. Door de keuze van veiligheidsriemen om de patiënt vast te leggen en de modulaire opbouw waardoor apparaten makkelijk te vervangen zijn, is de brancard geschikt voor het vervoer van zowel kinderen als volwassenen. Bovendien kunnen de medische en elektrische voorzieningen op de trolley twee uur zelfstandig draaien. De MMICU wordt voorlopig in vier Nederlandse medische centra ingezet, te weten Maastricht, Groningen, Nijmegen en Utrecht De IC-brancard werd ontwikkeld door het Maastricht UMC+ in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, kinder-IC-afdelingen van de Nederlandse universitaire ziekenhuizen, volwassen-IC-afdelingen en ambulancediensten. Het project werd gefinancierd door de Cedric Paulussen Stichting (zie beneden), het Fonds NutsOhra en het Maastricht UMC+.

De RAV Zuid-Limburg (onderdeel van de GGD Zuid-Limburg) verzorgt in samenwerking met het Maastricht UMC+ het vervoer van IC-patiënten in een speciale IC-ambulance. Dit nieuw ontwikkelde voertuig heeft extra ruimte voor het transportteam en speciale voorzieningen om de IC-brancard in en uit te laden en vast te zetten. In speciale situaties kan een patiënt zelfs in een ziekenhuisbed vervoerd worden. IC-patiënten werden tot nu toe vervoerd met een 'gewone' ambulance.

Door de combinatie van een speciale IC-ambulance en een hoogwaardige IC-brancard is een veilig transport verzekerd van IC-patiënten tussen de verschillende ziekenhuizen in zuidoost-Nederland. Het Maastricht UMC+ en de RAV Zuid-Limburg hebben (net als vijf andere MICU-centra) een speciale vergunning van het ministerie voor het vervoer van intensive-care-patiënten tussen ziekenhuizen.

Klik op onderstaande link voor een kort filmpje over de Maastrichtse MICU.

http://heritage.azm.nl/videopatient/Ambu.wmv

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht