Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Groningen, 31 maart 2009

ZIELEROERSELEN: HET GRAFISCHE WERK VAN KRIN RINSEMA

Op 3 april a.s. opent in het Grafisch Museum Groningen een expositie met het grafische werk van de Zutphense kunstenares Krin Rinsema. De werken raken je tot diep in je ziel ? de mens staat centraal, in al zijn eenzaamheid, vol zelfreflectie en emotie. Vaak van ons afgekeerd staan de jonge meisjes, dames met hun hondje en stellen in sober en toch levendig zwart-wit op de vaak grote etsen in droge naald. Bij de expositie verschijnt een prachtige, kleine catalogus met een overzicht van Krins werk.

Krin Rinsema (Meppel, 1947) studeerde eerst psychologie in Groningen. Vanaf 1975 volgde ze etslessen aan de Vrije Akademie in Den Haag en later vervolgde ze haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar ze in 1992 afstudeerde in de richting autonome kunsten. Ze is een beeldend kunstenaar die het experiment opzoekt en ze zoekt en vindt mogelijkheden om een werkwijze c.q. techniek te koppelen aan de vast te leggen emoties van kwetsbare personages. ?Mijn werk gaat over eenzaamheid in positieve zin, over de geborgenheid van mensen die in opperste concentratie helemaal opgaan in hun gedachten. Iemand die in zijn eentje loopt te genieten op het strand vind ik zoveel mooier dan een groep (waarin ik mezelf steeds eenzamer voel). Bij het verbeelden van die momenten heb ik geen kleur nodig als afleiding.?
Rinsema graveert in aluminium offsetplaten. Na zes of zeven drukken is de plaat doorgaans versleten. De drukken hebben iets unieks door de kleine oplage en de directe manier van werken op de plaat: de ?droge naald? in combinatie met andere technieken en materialen. Het geeft het werk van Krin Rinsema de kenmerkende emotionaliteit. Rinsema?s werk is opgenomen in vele museale en particuliere collecties en zij exposeerde op talloze plaatsen in binnen- en buitenland. In het Grafisch Museum in Groningen zullen nieuwe werken te zien zijn, waarin op nieuwe wijze uiting is gegeven aan de karakteristieke kenmerken van deze bijzondere kunstenares. Bij de expositie verschijnt een mooie, kleine catalogus met haar beste werken.
Het Grafisch Museum Groningen is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Het museum bevindt zich aan de Rabenhauptstraat 65 in Groningen, 050-5256497 en www.grafischmuseum.nl. Volwassenen ? 4,-; kinderen ? 3,-; gezinskaart ? 10,-

---



Ingezonden persbericht