Gemeente Nijmegen

Extra deelauto's in Nijmegen-Oost

30/03/2009

In Nijmegen-Oost staan vanaf 3 april bij wijze van proef acht extra deelauto's. De gemeente hoopt dat deze auto's bijdragen aan een afname van de hoge parkeerdruk in de wijk. Wethouder Jan van der Meer verzorgt de onthulling van de nieuwe deelauto's op 3 april op de Wedren.

Deelauto's en huurauto's worden steeds meer gezien als een goed alternatief voor de aanschaf van een eigen auto. Gebruik van een deel- of huurauto is niet alleen interessant vanwege het ontbreken van vaste lasten (afschrijvingen, wegenbelasting, verzekering en parkeervergunning), maar het scheelt ook in brandstofverbruik. De ervaring leert namelijk dat mensen die hun eigen auto de deur uitdoen, bij korte ritjes voortaan eerder de fiets pakken.

De extra deelauto's die nu in Nijmegen-Oost worden geplaatst zijn eigendom van Greenwheels. Dit bedrijf (waarvan de klanten ook profiteren van kortingen bij OV-fiets en de NS) heeft al 8 deelauto's staan in Nijmegen-Oost. Cijfers van Greenwheels laten zien dat bewoners van Nijmegen-Oost al relatief veel gebruik maken van de deelauto. Daardoor is de loopafstand van voordeur tot de dichtstbijzijnde deelauto niet meer dan 200 meter. De nieuwe auto's zijn zeer energiezuinig; de nieuwste type Peugeot 107 stoot slechts 106 gr CO2/km uit en behoort daarmee tot de top van de schoonste gemotoriseerde voertuigen die op dit moment in Nederland verkrijgbaar zijn. Ruim 80% van de Greenwheels auto's in Nijmegen valt onder het zuinigste A energie-label.

De proef met de 8 extra deelauto's loopt van april tot september en wordt gesubsidieerd door de Stichting Transumo (www.transumo.nl). De Radboud Universiteit Nijmegen zal meten of de extra deelauto's daadwerkelijk leiden tot afname van de parkeerdruk en extra gebruik van de deelauto's. De universiteit verwacht in september de resultaten te kunnen presenteren, na het uitvoeren van de effectmeting in augustus. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek bepaalt Greenwheels of de acht auto's blijven staan, en bepaalt de gemeente of ook in andere wijken het aantal deelauto's uitgebreid zal worden.

Voor de pers: U bent van harte welkom bij de onthulling van de nieuwe deelauto's op vrijdag 3 april om 11.00 uur op het parkeerterrein Wedren.