Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

27 maart 2009

Posthoornkerk

Haarlemmerstraat 124-126

vrijdag 3 t/m zondag 5 april 2009

ANTIEK- EN BROCANTEMARKT

IN DE POSTHOORNKERK

De Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat zal ook dit voorjaar weer het toneel zijn van een antiek- en brocantemarkt. Ongeveer 35 exposanten zullen in een sfeervolle ambiance hun antieke en brocante spullen te koop aanbieden. Het aanbod is zeer gevarieerd, van design vazen tot exclusieve sieraden en van Frans serviesgoed tot fraai glaswerk. De markt is gratis toegankelijk en zal geopend zijn op:

vrijdag 3 en zaterdag 4 april van 11.00 tot 18.00 uur zondag 5 april van 11.00 tot 17.00 uur

Het is meteen een goede gelegenheid om de mooie Posthoornkerk - de zaal is onlangs aangepast aan de moderne eisen - eens van binnen te bekijken. De kerk is gelegen aan één van de leukste winkelstraten van Amsterdam, de Haarlemmerstraat.

De neogotische Posthoornkerk is de eerste kerk in Amsterdam van P.J.H. Cuypers, die later ook het Centraal Station en het Rijksmuseum zou ontwerpen. De kerk, een kruisbasiliek met driebeukig schip en klaverbladvormige koorpartij, moest op een klein bouwterrein gerealiseerd worden en kreeg daarom twee galerijen boven elkaar. De bouw begon in september 1861. Twee jaar later werd de Posthoorn ingewijd. De torens werden pas in 1887-1889 aangebouwd, toen de geloofsgemeenschap hiervoor het geld bijeen had weten te krijgen.

De in onbruik geraakte kerk dreigde in de jaren tachtig van de vorige eeuw gesloopt te worden, maar in 1986 werd dit dankzij de Stichting de Posthoornkerk voorkomen. De kerk werd gerestaureerd en wordt sindsdien verhuurd als kantoorruimte én als ruimte voor onder meer recepties en diners, terwijl er op de zondagochtenden een kerkdienst plaatsvindt. In 1996 is de kerk overgedragen aan Stadsherstel Amsterdam N.V.