De Doelen Concertgebouw

Trance Festival - Oosterse en minimalistische patronen ZATERDAG
4 APR
2009

TRANCE FESTIVAL - OOSTERSE EN MINIMALISTISCHE PATRONEN

Trance Festival - Klanken in cirkels
Voodoo-dans (Benin)
VR 3 APR '09 | DIVERSE ZALEN | 19.00

TRANCE FESTIVAL - KLANKEN IN CIRKELS

HYPNOTISERENDE TOETSEN VAN REICH EN TEN HOLT, VOODOO-CEREMONIE (BENIN) EN SURINAAMSE A LA KONDRE PRISIRI

prijs
normale prijs
EUR 21
met reductie
Rpas/65 plus EUR 19
met reductie
cjp 15
jongeren t/m 16 jaar
EUR 7
bestel nu!
Hypnotiserende toetsen van Reich en Ten Holt, voodoo-ceremonie (Benin) en Surinaamse a la kondre prisiri

-
20.15-21.30 uur - Expo Hal: Anagoko familie (Benin) - Voodoo 20.15-22.15 uur - Jurriaanse Zaal: Studenten piano-afdeling Codarts o.l.v. Maarten van Veen *
22.00-24.00 uur - Expo Hal: Inleiding A la Kondre Prisiri - Winti 22.45-00.15 uur - Jurriaanse Zaal: Trance Mission - jazz 24.00-02.00 uur - Expo Hal: A la Kondre Prisiri - Winti
-
Films in de Van Cappellen Zaal:
Les Illuminations de Madame Nerval over voodoo in Haïti Kleuren van de geest over Europese en Noord-Afrikaanse trance-muziek programma:

* Reich Six Pianos

* Ten Holt Canto ostinato

-
Om 19.00 uur inleiding door Armand Serpenti -
In vier ruimten tegelijk klinkt een breed scala aan rituelen en muziekstijlen, die verder worden uitgediept en toegelicht in films en lezingen. Er klinken bezwerende voodooceremonies uit het Afrikaanse Benin, uitgevoerd door de Anagokofamilie, een familie die zich al sinds 1708 met voodoo bezighoudt. Elementen van de voodoo zijn vervolgens terug te vinden in de Surinaamse winti-rituelen. Op deze avond wordt de traditionele A la Kondre Prisiri uitgevoerd, die bezoekers laat kennismaken met de verschillende onderdelen van het ritueel, en de ontwikkeling laat horen van de begeleidende muziek van a pinti drums naar kaseko (Surinaamse dansmuziek). Opvallend zijn de repeterende elementen die ook de basis vormen voor de minimal music van Reich en Ten Holt. Natuurlijk ontbreekt ook een dj aan het slot niet.

In Six Pianos uit 1973 laat Reich repeterende elementen en plotselinge introductie van nieuwe materialen samengaan in een hypnotiserend geheel. Op vergelijkbare wijze schiep Simeon ten Holt een paar jaar later een indrukwekkend Nederlands equivalent.

Bekijk hier een videofragment waarin Steve Reich zijn Six Pianos toelicht. Het fragment is afkomstig uit de door in opdracht van de Doelen gemaakte documentaire over Steve Reich van TV Moois.
-
Koffie en thee inclusief.

-
Jongerentarief geldig.


---