Gemeente Gaasterlân-Sleat


Elfstedenmaand in Sloten start met historische 'Slach om Sleat' door burgemeesters

Vandaag start de elfsteden-jubileummaand in Sloten, met een ludieke, historische sketch `De Slach om Sleat'. Burgemeester Hoornstra van Gaasterlân-Sleat en burgemeester Kuiper van Skarsterlân - beide ondersteund door hun `kornuiten' de wethouders - gaan terug in de tijd en zullen om 16.00 uur de 'Slach om Sleat' ten tonele brengen! Publiek is natuurlijk van harte welkom.

De historische sketch is de opening van de elfsteden-feestmaand in Sloten. De stadsschutterij en Stadsomropper Pieter Haringsma verlenen hun medewerking. Tijdens het openingsprogramma wordt de nieuwe affuit (onderstel) van het kanon aan de rondweg in gebruik genomen (15.30 uur). De affuit is gemaakt door medewerkers van Empatec. De twee burgemeesters zullen met het kanon samen - letterlijk - het startschot geven van de elfstedenfeestmaand april in Sloten.

Aansluitend wordt het bronzen beeld Aukje van kunstenaar Evert van Hemert officieel overhandigd. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken vanaf 15.30 uur bij 't bolwerk langs de rondweg aan de noordzijde van Sloten. 's Avonds om 19.30 uur is iedereen welkom in de Mallemok, om (gratis) de film "IJskoude Passie - 100 jaar Elfstedentocht" van Rob Busquet te zien. De film bevat unieke, historische beelden.

Elf steden in elf maanden

De feestmaand april in Sloten wordt gehouden ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van de Friesche Elfsteden Vereniging. Iedere maand staat een andere elfstedenstad centraal. Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân organiseren de maand april in Sloten gezamenlijk, omdat zij ieder een deel van de elfstedenroute rond Sloten binnen hun gemeentegrenzen hebben. In het Museum Stedhûs Sleat kunt u vanaf 4 april de elfstedenexpositie 'Snot voor de kop' bewonderen, met foto's en archiefbeelden van 100 jaar elfstedentocht.

Divers programma

De hele maand staan er diverse festiviteiten op het programma, waaronder een bijzondere, culturele Elfstedentocht (4&5 april), de opening van de schilderijenexpositie 'IJskoude Passie' van Hansje Busquet-de la Porte (7 april), de skeelerwedstrijd en - toertocht `De Acht van Sloten' (11 april), het elfstedenjubileumfeest Winter&Simmertime van Syb van der Ploeg (18 april), een oecumenische openlucht-kerkdienst en een korpsenfestival met korpsen uit de omgeving (beiden op 19 april), de musical `It sil heve' van Les Rigolaux (25 april) en de Nacht van Sloten (29 april) met shantykoren en dweilorkesten in het centrum en een afsluitende act met de Daylight Superband in de feesttent. Op Koninginnedag tenslotte zijn er de elfstedenspelen voor jong en oud en wordt vanaf 15.30 uur een afsluitende vaartocht gehouden voor wie maar mee wil varen, over een deel van de elfstedenroute van Sloten naar Balk, via de Luts naar de Wyldemerk. Hier vindt de overdracht van de elfstedenvlag en fakkel aan Stavoren plaats, de volgende stad op de elfstedenroute.