Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT


2009/YG_35
Buitenpost, 3 april 2009

Bouwbedrijf VDM wint eerste Ondernemersprijs Achtkarspelen

Bouwbedrijf VDM uit Drogeham heeft gisteravond de eerste Ondernemersprijs Achtkarspelen gewonnen. In een volle zaal in Surhuisterveen heeft dhr. Berend Talsma, commercieel directeur, van VDM de ondernemersbokaal in ontvangst genomen van Joop Atsma, lid van de Tweede Kamer. VDM krijgt nog een speciaal kunstwerk uitgereikt die door kunstenaar Tamme Hoekstra uit Surhuisterveen wordt gemaakt wordt.

"Een bedrijf als VDM is een sierraad voor de gemeente en de regio. De bekendheid reikt tot aan de Tweede Kamer. Zelfs minister Cramer weet wie en wat VDM is. Door haar vernieuwende werkwijze weet ze, zelfs in deze tijden, haar positie op de particulier woningbouw uit te breiden. Zo wordt binnenkort een nieuw verkoopkantoor geopend in Noord Holland." Aldus de juryvoorzitter.

Van de 14 genomineerde bedrijven is bouwbedrijf VDM gekozen als ondernemer van het jaar 2008 van de gemeente Achtkarspelen. VDM is een succesvol familiebouwbedrijf met een lange traditie die terug gaat tot 1880. De innovatiekracht van VDM is ongekend in de bouwsector. Door de broers Hendrik en Marten van der Meer is begin jaren 80 het accent verlegd van kozijnenbouw naar houtskeletbouw in de particuliere sector. Dit is zeer succesvol gebleken. In de loop der jaar heeft VDM bewezen een bedrijf te zijn dat altijd op zoek is naar creatieve, vernieuwende oplossingen. En niet alleen op gebied van bouwen maar ook op gebied van marketing en verkoop. Dhr. Talsma maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen en zeker de banken en de politiek op te roepen om er voor te zorgen dat het vertrouwen in de markt weer terugkeert. "Dit kan door het opzetten van een garantiefonds, zodat de onzekerheid bij de kopers wordt weggehaald". Op het gebied van duurzaamheid loopt VDM voorop. Het bedrijf heeft zeer weinig afval omdat veel restmateriaal weer hergebruikt wordt. Verder is VDM een bedrijf met groeipotentie voor Achtkarspelen; VDM wil de kantoorfuncties concentreren in Drogeham. Verder zijn er plannen voor verbouw en uitbreinding van het huidige kantoorpand en voor uitbreiding van de verkoopafdeling met een verkoopkantoor in Noord holland.

Tussen de beide sprekers, burgemeester Van der Zwan en Joop Atsma, verzorgde Sytse van der Werf, de onlangs gekozen dorpsdichter van Achtkarspelen, een cultureel intermezzo. Voor zijn eerste optreden als Wâlddichter heeft hij een nieuw gedicht gemaakt, Dichter. Daarnaast heeft hij twee andere gedichten voorgedragen: Wolmoed fan Bouwekleaster en Stêdetrip. Het gedicht Stêdetrip gaat over een stedentrip naar Praag die Van der Werf ooit eens gemaakt heeft met Dalstra Reizen, één van de genomineerde bedrijven voor de Ondernemersprijs Achtkarspelen.

De deskundige jury heeft de 14 genomineerde bedrijven beoordeeld op innovatie kracht, duurzaamheid, werkgelegenheid, positief in het nieuws, groeipotentie, uniekheid, leefbaarheid/ betekenis voor de regio. Hiervan is een juryrapport gemaakt wat op te vragen is bij dhr. A.P. van der Meulen van de gemeente Achtkarspelen. De jury bestaat uit:
- Dhr. J. Atsma, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
- Dhr. W. van der Wal, wethouder Economische Zaken van Achtkarspelen
- Dhr. D.J. Douwstra, regiodirecteur Friesland Bank
- Dhr. A. Procée, voorzitter ondernemersvereniging ABC

De ondernemer van het jaar 2008 werd donderdagavond 2 april bekend gemaakt in De Dikke Draai in Surhuisterveen. Deze avond is georganiseerd in samenwerking met de ondernemersvereniging ABC.