Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 3 april

Fryslân, 03-04-2009 o Politieberichten van donderdag 2 april 07.00 uur t/m vrijdag 3 april 07.00 uur

Wolvega: man aangehouden voor vernieling en bedreiging

De politie heeft dinsdagavond aan de Breuningslaan een 41-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. Nadat een melding binnen was gekomen dat bij een woning aan de Zilverlaan de ruiten waren ingegooid, vertelde de 51-jarige bewoner ter plaatse aan de agenten dat hij zojuist ook door de verdachte was bedreigd met een mes. Op aanwijzing van de aangever kon de verdachte uiteindelijk worden aangehouden in een woning aan de Breuningslaan. Het mes was door de verdachte onderweg weggegooid en werd later door de politie aangetroffen en in beslag genomen. De man werd donderdagochtend op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleidt. Deze besloot om de man in bewaring te stellen.

Fryslân: verdachte van reeks insluipingen aangehouden
De politie heeft op 19 maart een 34-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van het plegen van vijftien insluipingen in scholen waarbij onder andere geld, bankpassen en laptops werden weggenomen. De verdachte pleegde in de periode van oktober 2008 tot aan februari 2009 insluipingen in meerdere scholen in Fryslân, maar ook in scholen in andere provincies. Op 20 januari toonde de politie Fryslân in het programma Dader Gezocht beelden van een insluiping in een school in Oppenhuizen. Naar aanleiding van deze uitzending meldden zich meerdere getuigen die de verdachte herkenden als de persoon die zich ook bij hen op school schuldig had gemaakt aan insluiping. Op basis van verklaringen en signalementen kwam de politie de verdachte op het spoor die in de gevangenis in Zwaag (NH) vast zat voor soortgelijke misdrijven. De man werd naar aanleiding van deze nieuwe insluipingen op vrijdag 20 maart op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleid.

Drachten: dealer en drugsgebruikers aangehouden

De politie heeft in een onderzoek naar de handel in drugs vanuit een woning aan Schuttersveld in totaal zeven mensen aangehouden en gehoord, waaronder de 59-jarige bewoner. De overige verdachten zijn in de leeftijd van 18 tot en met 44 jaar en zijn afkomstig uit Drachten, Leeuwarden en Surhuisterveen. Naar aanleiding van klachten over drugsgebruik is door de politie een intensief onderzoek ingesteld. Het onderzoek richtte zich op de verstrekkers en gebruikers van de drugs. Op vrijdagmiddag 27 maart hadden de agenten in burger post gevat in de buurt van de woning. Zij hielden zes mannen aan op verdenking van het in bezit hebben van drugs, waarvan één in het bezit was van een gebruikershoeveelheid. Het gaat vermoedelijk om speed en wiet. Uiteindelijk werd ook de 59-jarige bewoner aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. De woning van de man werd doorzocht en de politie trof hier vermoedelijk 360 gram wiet, 0,8 gram hasj, 0,5 liter GHB en 200 gram speed aan. Alle drugs werd door de politie in beslag genomen. De bewoner werd maandag op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleid. Deze besloot om de man in bewaring te stellen. Vijf verdachten kregen een proces-verbaal voor het in bezit hebben van drugs. Eén verdachte ging vrijuit omdat hij slechts een zeer geringe gebruikershoeveelheid wiet op zak had.

Leeuwarden: diefstal uit gokkasten

De politie stelt een onderzoek in naar het openbreken van een aantal gokkasten in een horecagelegenheid aan de Pier Panderstraat. Donderdagavond kwamen in die horecagelegenheid vijf mannen binnen, die na een biertje te hebben besteld, de rookruimte in liepen waar ook een aantal gokkasten staat. De mannen hielden zich daar enige tijd op, alvorens weer te vertrekken. Korte tijd later ontdekte een medewerker dat de gokkasten waren opengebroken en de geldcassettes waren weggenomen. Het totaalbedrag van de schade is nog onbekend. De vijf mannen spraken een buitenlandse taal, waarschijnlijk Oost-Europees. De 48-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Sneek: aanhoudingen na mishandeling

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee Snekers van 29 en 25 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling van drie plaatsgenoten. De politie hield hen aan na melding van een vechtpartij op de Prins Hendrikkade. Toen agenten daar arriveerden konden ze de twee verdachten op grond van verklaringen van getuigen en slachtoffers aanhouden. De drie aangevers moesten zich in het ziekenhuis in Sneek laten behandelen. De aanleiding voor de vechtpartij is onbekend.

Kollumerland: motor in beslag genomen

De politie heeft donderdagmiddag de motor in beslag genomen van een 23-jarige inwoner van Groningen. De man maakte op de Kwelderweg een zogehetenwheely, terwijl hij 100 km/u reed. In overleg met de officier van justitie werd besloten zijn motor in beslag te nemen. Bovendien werd het rijbewijs van de Groninger ingevorderd.

Wolvega: fietsster ten val

De politie heeft donderdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Van Harenstaat. Een 72-jarige fietsster uit Wolvega was daar bij het afstappen het evenwicht verloren en ten val gekomen. De vrouw werd ter plaatse door ambulancemedewerkers aan een hoofdwond behandeld.

Hommerts: aanrijding met letsel

De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de N354. Een 52-jarige automobilist uit Joure was daar betrokken bij een kop/staart botsing tussen vier personenautos. Hij liep daarbij rugletsel op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek werd overgebracht. De overige bestuurders bleven ongedeerd.

Twijzelerheide: onder invloed

De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige inwoner van Twijzelerheide. De man werd op de It Heideloantsje onder invloed rijdend op een bromscooter aangetroffen. Hij werd voor aan ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien het resultaat van 885 ug/l werd daar proces-verbaal tegen de man opgemaakt en zijn rijbewijs ingevorderd.

Harlingen: inbraak bedrijf

De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Edisonstraat. Daar werd donderdagavond een deur opengebroken, waarna een geldbedrag van enkele honderden euros werd weggenomen. In het pand ontstond aanzienlijke schade doordat diverse binnendeuren met geweld werden opengebroken. De 51-jarige eigenaar uit Herbaijum deed aangifte.