Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Wethouder Zuurbier onthult `Vrouwe Carnisse'

BARENDRECHT (woensdag 1 april) - Wethouder Simon Zuurbier (Cultuur) onthult vrijdag 3 april 2009 het kunstwerk `Vrouwe Carnisse' op het Havenhoofd in Barendrecht-Carnisselande. De onthulling van het kunstwerk, een ontwerp van Anne Wenzel, vindt plaats om 16.00 uur.

`Vrouwe Carnisse' is een bijzonder kunstwerk waarin het figuur van een voorname vrouw te herkennen is. Het beeld dat in delfsblauw en wit geglazuurd keramiek is uitgevoerd, staat op een sokkel en is ongeveer 5 meter hoog. Het kunstwerk is gemaakt door de Rotterdamse kunstenares Anne Wenzel, die met dit beeld bewust in het voetspoor van de Hollandse traditie treedt. Het beeld dat vrijdag onthuld wordt, is haar eerste kunstwerk voor de openbare ruimte. Het ontwerp komt uit 2004, maar de kunstenares heeft het in 2008 uit- gevoerd.

Betekenis
Het standbeeld stelt een statige dame voor die het winkelende publiek vanaf een grote hoogte bewondert. Het kunstwerk staat voor het vrouwelijke karakter, maar ook de geschiedenis die het huishouden in sterke mate bepaalt. Anne Wenzel was op zoek naar een vrouwenbeeld dat niet tijdgeboden is, maar wel klassiek en hedendaags: "Ze moet kracht uitstralen, maar tegelijkertijd zachtaardig en liefelijk zijn. Trots, maar zonder arrogantie en met veel weelde. Maar ze moet vooral stralend schoon zijn." Of dit gelukt is kunt u zelf bekij- ken tijdens de huldiging van `Vrouwe Carnisse'. .

Het kunstwerk speelt een rol in het openluchttheater `Kapoen' van woensdag 22 april tot en met zaterdag 25 april. Tijdens elke voorstelling wordt het kunstwerk opnieuw onthuld.

`Het Elastisch Perspectief'
Het kunstwerk van Anne Wenzel maakt deel uit van het kunstenplan voor Barendrecht-Carnisselande dat als titel `Het Elastisch Perspectief' heeft meegekregen. Dit plan is in 1998 door het Rotterdamse bureau COR opgesteld en voorziet in ongeveer 25 verschillende kunstuitingen in Carnisselande. Hiervan zijn er momen- teel al meerdere opgeleverd, waaronder het kunstwerk `Carrousel met Schapen' door Guido Geelen in het Riederpark, de `GROEN-rotonde' Kilweg/Carnisser Baan door Maarten de Reus, TramPlus bruggen Avenue Carnisse door Jeroen Doorenweerd, `Plooi na Plooi' in het Poortgebouw van het winkelcentrum Carnisse Veste door Ronald van Tienhoven, `Burgers van Carnisse' op het Middeldijkerplein door Erik Buijs en `de Pont' op Gaatkensoog door Teike Asselbergs en Elias Tieleman.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht