Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 maart 2009 Louis van Gaal opent kaasmarktseizoen Alkmaar

Vrijdag 3 april om 10.00 uur is het zover. Het kaasmarktseizoen breekt aan en Louis van Gaal doet de aftrap. Op traditionele wijze - met het luiden van de bel - opent hij de eerste kaasmarkt.

Over Louis van Gaal

De trainerscarrière van Louis van Gaal (08 augustus 1951) beleeft niet alleen de huidige piek in Alkmaar, maar vindt ook haar oorsprong in de Kaasstad. Na zijn loopbaan als profvoetballer, die hem via Ajax, FC Antwerp, Telstar en Sparta naar AZ brengt, wordt Van Gaal in1986 assistent-trainer in Alkmaar. Hij neemt al snel zelf de touwtjes in handen. Een jaar later gaat Van Gaal naar Ajax. Het is het begin van een succesverhaal, dat Ajax onder meer de UEFA Cup, de Champions League en de Wereldbeker oplevert. Na zes seizoenen is FC Barcelona het volgende station. Met het Nederlands elftal slaagt hij er niet in zich te plaatsen voor het WK 2002. Een korte terugkeer naar Barcelona volgt, waarna Van Gaal als technisch directeur van Ajax verantwoordelijk is voor de laatste landstitel van de Amsterdammers. Als Dirk Scheringa hem benadert als opvolger van Co Adriaanse hapt Van Gaal toe en keert hij een kleine twintig jaar later terug in Alkmaar, waar hij mogelijk dit seizoen een hoogtepunt bereikt met de eerste landstitel voor AZ sinds 1981.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken zo'n honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt dit jaar: van 3 april tot en met 4 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.

Het gemeentebestuur ontvangt Louis van Gaal en de het Alkmaarse kaasdragersgilde voorafgaand aan de markt in de Raadzaal van het Stadhuis. Aansluitend gaat het gezelschap naar het Waagplein waar Van Gaal om precies 10.00 uur de kaasmarkt opent.

Programma voor de pers:

8.45 - 9.00 uur aankomst gasten en pers in de Raadzaal Stadhuis 9.00 -- 9.30 uur welkomstwoord burgemeester Piet Bruinooge toespraak wethouder Rian van Dam
toespraak kaasvader Kees Koopman
09.30 - 09.45 uur burgemeester, Louis van Gaal, wethouder, kaasdragers en overige gasten lopen vanaf het Stadhuis richting het Waagplein 09.55 uur Louis van Gaal spreekt het kaasmarktpubliek toe 10.00 uur Louis van Gaal luidt de bel met aansluitend een rondleiding