Ingezonden persbericht


Persbericht maart 2009

De Kruidhof weer open voor publiek

De Kruidhof in Buitenpost opent de tuinen weer voor het publiek vanaf vrijdag 3 april, 12 uur. Tot en met eind april is het openluchtmuseum tegen gereduceerd tarief toegankelijk. In de tuinen van De Kruidhof zijn de eerste lentebloemen en bloeiende heesters te bewonderen. Ook kunnen de bezoekers kennis maken met het thema voor het komende seizoen: Gif of Gift.

De officiële opening van het seizoen is op vrijdag 3 april 's morgens, in het bijzijn van diverse genodigden, onder wie apothekers uit Friesland. De Kruidhof heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de opleiding en het onderzoek van verschillende generaties van apothekers. Farmaciestudenten verzamelden in De Kruidhof de planten die zij in het laboratorium in Groningen onderzochten. Onder de bezielende leiding van Professor Van Os leerden zij de planten en hun geneeskrachtige werking kennen. Professor Van Os zorgde ervoor, dat er in Buitenpost een verzameling geneeskrachtige planten bijeen kwam. De Geneeskrachtige Kruidentuin of Professor F.H.L. van Os-tuin vormt nog altijd de basis van het huidige botanisch museum.

Gif of Gift
Onder het motto 'Gif of Gift' brengt De Kruidhof in 2009 de gifstoffen in planten aan het licht. Een top-tien van giftige planten komt in de schijnwerpers te staan, zodat veel meer mensen gaan weten wat er te koop is in de plantenwereld. Bekende tuinplanten zoals de Taxus, de oleander, de goudenregen, het vingerhoedskruid en de monnikskap staan op de top-tien, samen met de wat zeldzamere herfsttijloos, daphne mezereum en het lelietje-van-dalen. De mooie kant van die giftige planten is niet alleen het uiterlijk. Van de werkzame stoffen worden medicijnen gemaakt tegen kanker bijvoorbeeld (Taxus), of voor hartkwalen (vingerhoedskruid). Via publicaties en op de website geeft De Kruidhof achtergrondinformatie over de verschillende planten. Bezoekers van De Kruidhof kunnen er in 2009 kennis mee maken tijdens rondleidingen en via de informatieborden in de tuinen. De meest giftige planten staan bij elkaar in een speciaal hiervoor aangelegde Giga-Giftuin. Ook op andere plaatsen in de tuinen staan waarschuwingstekens bij giftige planten, zodat bezoekers er extra aandacht aan kunnen schenken.

Nieuwe website
Evenals voorgaande jaren organiseert De Kruidhof ook dit seizoen diverse evenementen, zoals de Buitengewone Tuindag op 25 april en de grote Natuurmarkt op 5 augustus. Tijdens het openingsweekend wordt een helemaal vernieuwde website gepresenteerd, samen met een nieuwe huisstijl voor al het drukwerk. Voor openingstijden, alle data en het uitgebreide programma kunt u terecht op dekruidhof.nl, waar u ook informatie vindt over het jaarthema en de top-tien van giftige planten. In 2009 kunt u ook weer bij Talant in het tuincafé De Uithof pauzeren met een lekkere consumptie erbij. Op afspraak bent u met een gezelschap ook welkom in het tuincafé voor een lunch of een buffet bijvoorbeeld. Wanneer u een rondleiding met een gids door de botanische tuin wilt krijgen, moet dit ook ruim vantevoren besproken worden. De geschoolde gidsen werken allen op vrijwillige basis en zijn dus niet onbeperkt inzetbaar. Voor reserveringen en inlichtingen kunt u bellen met De Kruidhof tijdens kantoortijden (0511) 541 253.