Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Hoorn, 11 maart 2009

Worstelende fruittelerfamilie in Historische Kas

Theatergroep Het Gezelschap maakt al jaren bijzondere, niet alledaagse theatervoorstellingen in het theater en op onverwachte plekken. In april 2009 brengt Het Gezelschap een wel heel bijzonder project, dicht bij huis. Op een uniek stukje Westfriese grond aan de Koewijzend 4 in Blokker geven zeven, eveneens Westfriese, acteurs gestalte aan een fruittelerfamilie die voor een belangrijke keuze komt te staan. De verstedelijking rukt op, er moet plaats gemaakt worden voor nieuwe wijken. Houden ze stand en gaan ze de strijd aan met overheid en regels? Of beproeven ze hun geluk elders? De verhoudingen binnen het ondernemersgezin komen bloot te liggen. Niemand weet waar je heen gaat, maar wel wat je achterlaat. Lyda Tijsen maakte de multimediale voorstelling Verkassen, afscheid van een tijdperk in de kas van de Historische Tuin in Blokker. Verkassen gaat op 4 april 2009 in première. Te midden van het verleden, omringd door het heden, met de nieuwbouwwoningen van Blokker als toeschouwer, presenteert Het Gezelschap een unieke locatievoorstelling als tijdelijk monument van een verdwijnend landschap en verloren emoties. Verkassen beleeft op 3 april een speciale buurtpremière, op 4 april de gewone première en vanaf dat moment is de voorstelling te zien op 5, 10, 11, 12, 13, 17 en 18 april. Kaarten kosten ¤ 12,50 per stuk (¤ 10,00 CJP en 65+). De voorstelling ng begint om 20. 30 uur. Kaarten zijn digitaal en aan de kassa verkrijgbaar. Wegens de grote belangstelling en het beperkte aantal plaatsen, wordt geadviseerd vooraf te reserveren via www.hetgezelschaphoorn.nl.

Theatermaker Lyda Tijsen maakte voor Het Gezelschap meerdere succesvolle locatievoorstellingen, met als laatste wapenfeit Alice #2. Deze productie werd onder andere in een oude loods in Hoorn, kaaspakhuis Kunsteysen in Alkmaar en een scheepsmotorenfabriek in Zwolle gespeeld.

Theatergroep Het Gezelschap werd opgericht in 1988. Een groep theatermakers besloot dat zij, door een samenwerking aan te gaan, het creatieve klimaat in Hoorn en West-Friesland kon versterken. Na ruim twintig jaar heeft Het Gezelschap met vele successen haar bestaansrecht ruimschoots bewezen. Theatergroep Het Gezelschap maakt het professionele en amateurtheatermakers mogelijk om met multidisciplinaire teams hoogwaardige voorstellingen te maken, waarin dramaturgie, choreografie, dans, muziek en (audio visuele)techniek en amateurspelers elkaar vinden.