Feestelijke opening 'Weerzien met Manhattan'

Amsterdam, 3 april. Donderdag 2 april heeft Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken en NY400-coördinator namens het Kabinet, de tentoonstelling 'Weerzien met Manhattan - 400 jaar Henry Hudson' in het RRijksmuseum in Amsterdam geopend.

'Ons verleden bepaalt en kleurt onze gezamenlijke toekomst. Daarom is die zoektocht naar het verleden zo belangrijk. De beste plaats om te beginnen is het Nationaal Archief dat daarbij als een TomTom fungeert. Aan deze oude documenten zie je dat het belang dat wij aan vrijheid hechten, onze ondernemende handelsgeest en passie voor tolerantie al 400 jaar verankerd liggen. Het zijn essentiële waarden die Amerika en Nederland met elkaar verbinden,' aldus Timmermans, die de tentoonstelling opende met Wim Pijbes, Directeur van het Rijksmuseum en Martin Berendse, Directeur van het Nationaal Archief.

Speciaal ter gelegenheid van 400 jaar relaties New York - Nederland, wordt voor heet eerst in de geschiedenis de 'Schaghenbrief' in het Rijksmuseum tentoongesteld. Deze brief is het oudste document dat de aankoop van Manhattan door Nederlanders vermeldt en een uniek bewijs van de historische gebeurtenis die New York en Nederland onlosmakelijk met elkaar verbindt. Behalve deze brief toont het Rijksmuseum ook andere authentieke 17e-eeuwse documenten, kaarten en aquarellen die te maken hebben met 'Nieuw-Amsterdam'.

'Weerzien met Manhattan' volgt in de voetsporen van de eerste Nederlandse pioniers. In september verhuist de volledige expositie onder de titel 'The Island at the Center of the World' naar het 'Oude' Nieuw-Amsterdam. Zaterdag 12 september opent de tentoonstelling daar in het South Street Seaport Museum.

Ook Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, en de First Lady van New York State, Michelle Paige Paterson waren aanwezig bij de opening in het Rijksmuseum. Paterson is erevoorzitter van de NY400 viering in New York State, en bezoekt Nederland in het kader van NY400 en New York Nights. Van 1 tot 7 april is de uitkalender van Amsterdam gevuld met activiteiten in het teken van de al 400 jarige vriendschap met New York.

In het Rijksmuseum is de tentoonstelling nog tot en met 1 juni 2009 te bezoeken. Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen vindt u op

www.rijksmuseum.nl

.

Over NY400

Op 28 januari gaven Burgemeester Bloomberg, Burgemeester Cohen en Staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op

www.NY400.nl

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed