Ingezonden persbericht


werk van Marijke Vijfhuizen in het Rietveldpaviljoen tijdens het Open Atelier

PERSBERICHT

Amersfoort in C valt in prijzen tijdens uitreiking Artifex Award 2009

AMERSFOORT IN C
Lieve Vrouwekerkhof 13
3811 BS Amersfoort

T 033 460 30 80
info@amersfoort-in-c.nl www.amersfoort-in-c.nl

Amersfoort, 3 april 2009

Amersfoort in C valt in prijzen tijdens uitreiking Artifex Award 2009

Samen met het Drents Museum en het Zeeuws Museum heeft Amersfoort in C op donderdag 2 april de Artifex Award 2009 toegekend gekregen. Uit handen van de Haagse wethouder Marieke Bolle ontvingen Amersfoort in C directeur Gerard de Kleijn en kunstenares Marijke Vijfhuizen de derde Artifex Award voor het project Open Atelier in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen. De jury zei onder meer het volgende over het Open Atelier: "Bijzonder gebruik van simpel medium "huis-aan-huis blad", "drempelverlagend, goed breed opgezet" en "goede samenwerking met het bedrijfsleven."

Tijdens het Open Atelier, in de winter van 2007 en de lente van 2008, brachten 14.000 mensen een bezoek aan het Rietveldpaviljoen, waar zes verschillende kunstenaars ieder een maand aan het werk waren. De kunstenaars waren Marijke Vijfhuizen, Thijs Trompert & Marisja Smit, Emile van der Kruk, Michiel Jansen en Juane Hue. Sommige kunstenaars werkten niet alleen in het Atelier, maar sliepen er ook en ontvingen hun vrienden daar. De sfeer was uitnodigend, vrolijk en informeel. Onder de bezoekers waren opvallend veel jongeren.

De jury van de Artifex Award, samengesteld uit Titia Vellenga, hoofd PR Tefaf, Fons Van Meijgaarden, directeur Bouwfonds Kunststichting en Thijmen Jacobse, Corporate Events & Sponsoring Director Robeco, roemde vooral de onorthodoxe aanpak van het Open Atelier: bewoners van Amersfoort verkregen via een huis-aan-huis blad een gratis catalogus op krantenpapier, bezoekers van de supermarkt in de buurt werden via de kassabon verwezen naar het Open Atelier en scholieren beschikten over een budget om kunst van de deelnemende kunstenaars te kopen voor in de aula of op het schoolplein. Middels een webcam konden de kunstenaars 24 uur gevolgd worden. Ook de open relatie met zes grote bedrijven in de buurt en zes middelbare scholen is de jury in positieve zin opgevallen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een klein kunstwerk, een bos bloemen en een zoen van de wethouder.

Momenteel fungeert het Rietveldpaviljoen (Zonnehof 8) als onderdak voor het Armando Museum Bureau tot de herbouw van de Elleboogkerk.

////// einde bericht //////