Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

vrijdag 3 april 2009

Monumentale lintbebouwing Koedijk mag niet worden aangetast

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 12:33 uur

De monumentale stolpboerderij aan het kanaal is afgebrand. Woonwaard wil daar nu een knalgroen zorgcomplex neerzetten. Daarmee zal de monumentale lintbebouwing aan het kanaal wreed worden doorbroken. De bewoners van Koedijk snappen er niets meer van. De SP fractie trouwens ook niet.

Monumentale lintbebouwing
Wie over de N9 richting van Den Helder naar Alkmaar rijdt, ziet aan de overkant van het kanaal een fantastische lintbebouwing. Er staan een aantal heel fraaie stolpboerderijen. Ook de molen zal weer worden gerestaureerd, waarmee het oud hollands aangezicht van dat deel van Alkmaar in oude glorie zal herrijzen. Het is een entree van de stad waar we trots op mogen zijn. Laten we het dan ook zo houden.

Plannen van Woonwaard
Woonwaard wil op de plek waar de monumentale stolpboerderij is afgebrand (in de buurt van de vlotbrug) een knalgroen gebouw met zorgwoningen neerzetten. Het gevoel voor verhoudingen lijkt bij Woonwaard totaal spoorloos te zijn. De buurt heeft groot gelijk dat ze hiertegen in opstand komt. Een van de motieven voor dit plan kan zijn dat de toekomstige bewoners hun woning makkelijk moeten kunnen herkennen. Welnu, dat is ook mogelijk met fraaie bomen die die op aparte wijze zijn geschikt, of met een fraai smeedijzeren hek. Herkenbaarheid is met de nodige creativiteit in te passen in de monumentale omgeving.
Een andere reden kan zijn de opvatting dat een totaal afwijkend ontwerp de omgeving verlevendigt. Nou, doe dat maar in een nieuwbouwwijk. Dat soort ideeen willen we niet in de historische binnenstad en ook niet tussen de oudhollandse stijl langs het kanaal.

De stolpboerderij moet gewoon terugkomen
De monumentale lintbebouwing Koedijk aan het Noord Hollands Kanaal moet in tact blijven. Deze parel van onze regio mag niet worden aangetast met het gifgroene Woonwaardontwerp. Een aantal moderne appartementen in een opnieuw opgetrokken stolpboerderij past beter op deze plek. Ook de grond achter de voormalige boerderij biedt ruimte voor enkele kleine woningen in de klassieke stijl. Daarmee blijft het fantastische aanzicht van Alkmaar aan de noordkant in tact.