Gemeente Nijmegen

Koninklijke onderscheiding voor Ben Hamel


03/04/2009

Prof. dr. B.C.J. Hamel (65) ontvangt vrijdag 3 april de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de klinische genetica van het UMC St Radboud ziekenhuis.

Professor Hamel is werkzaam bij de afdeling Antropogenetica van het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Hij is hoofd van de sectie Klinische Genetica. Sinds 1981 is hij als staflid aan het UMC St Radboud verbonden. Zijn wetenschappelijk werkgebied wordt gevormd door de genetica van mentale retardatie en bindweefselziekten. Prof. dr. Hamel heeft in belangrijke mate de sectie klinische genetica van het UMC St Radboud opgebouwd. Op de sectie werken 55 personen die in belangrijke mate door hem zijn opgeleid.

Hamel is medeoprichter van de Vereniging voor Klinische Genetica Nederland, de beroepsvereniging van klinische genetici in Nederland. Hij heeft zich gespecialiseerd in de genetica van mentale retardatie. Mede dankzij zijn inzet zal Nijmegen binnenkort een opleiding starten specifiek gericht op de vorming van artsen voor patiënten met een verstandelijke beperking. Ook is hij medeoprichter van de Stichting Prenatale Screening. Deze stichting is bijzonder belangrijk voor het vroegtijdig diagnosticeren van ernstige aandoeningen.

Daarnaast speelt professor Hamel een bijzondere rol in de ontwikkeling van het medisch centrum van de universiteit van Dar es Salaam in Tanzania. In Indonesië is hij directeur van de masteropleiding The Indonesian Course in Medical Genetics van de Diponegoro Universiteit van Semarang op Midden Java. Hij heeft het onderwijsprogramma van deze faculteit ontwikkeld, een programma dat op Java ook op andere plaatsen wordt gebruikt.

Op vrijdag 3 april om 16.45 uur reikt loco-burgemeester Lenie Scholten de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau uit aan prof.dr B.C.J. Hamel ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Klinische genetica aan het UMC St Radboud. Dit vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2 te Nijmegen.