Ministerie van Defensie

Uniek deelnemersveld oefent in Flevoland

3 april 2009, 16.45 uur

Leden van een Provinciaal Reconstructie Team bezoeken een lokale politiepost om een beeld te krijgen van de situatie. Militairen en burgers van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) dat in oktober dit jaar naar Uruzgan gaat, oefenen tijdens Dutch Devotion met de autoriteiten van Flevoland voor hun uitzending. Voor deze realistische oefening kruipt Commissaris van de Koningin, Leen Verbeek, bijvoorbeeld in de huid van de gouverneur van Uruzgan.

Dutch Devotion duurt van 30 maart tot 8 april en vormt de afsluiting van de opleiding en training van het PRT. Het PRT gaat samen met de lokale en regionale bestuurders, non-gouvernementele organisaties en de Afghaanse bevolking de verdere opbouw en ontwikkeling van Uruzgan vorm geven.

Uitdagend

Om de oefening zo realistisch en uitdagend mogelijk te maken, nemen naast de Commissaris van de Koningin ook de burgemeesters en politiehoofden van Lelystad en Dronten en de directeur van Vliegveld Lelystad deel aan de oefening. Zij gaan het PRT confronteren met dezelfde praktische, culturele en bestuurlijke dilemma's waar ze ook in Uruzgan tegenaan gaan lopen.

Rivaliserende stammen In het PRT huis spreekt het team met vertegenwoordigers van de Afghaanse gemeenschap over die zaken waar de mensen behoefte aan hebben.

Majoor Venekamp is communicatieadviseur bij het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) van de landmacht dat de oefening heeft georganiseerd. "Denk aan scenario's met burgemeesters die hun eigen plan willen trekken en rivaliserende stammen. Allemaal willen ze zoveel mogelijk voordeel uit de hulpprojecten behalen en het gaat er in dit soort situaties om dat je iedereen tevreden houdt."

Unieke mix

Tijdens de oefening treden er ook reservisten van Defensie op als trainer. Naast hun relevante militaire en uitzendervaring gebruiken zij vooral hun civiele ervaringen als bouwkundigen, landbouwkundigen, bedrijfsconsultants, artsen en bestuurskundigen. De unieke mix van ervaringsdeskundigen tijdens Dutch Devotion wordt gecomplementeerd door Nederlandse, Belgische en Hongaarse militaire collega's en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties.