FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten boos over slechte crisisaanpak UWV

FNV Bondgenoten is boos over de problemen die de laatste tijd bij het UWV zijn ontstaan. "Fouten, vertragingen, het ontbreken van een goede crisisaanpak, de lijst met klachten die wij hebben is enorm," zegt Maaike Zorgman, bestuurder FNV Bondgenoten. Gisteren liet vakcentrale FNV ook al weten dat het UWV veel fouten maakt met werklozen die een eigen bedrijf willen opzetten.

Nu de werkloosheid toeneemt kan het UWV de toestroom van werklozen nauwelijks aan. Het verstekken van uitkeringen loopt vertraging op en de uitkeringsinstantie maakt grote fouten waar hun cliënten de dupe van zijn. Zo klopte voor 240.000 mensen de vooringevulde belastingaangifte niet, omdat het UWV vergeten was het vakantiegeld bij hun inkomen op te tellen.

Zorgman: "Terwijl het UWV juist in crisistijd een belangrijke taak heeft, trappen ze nu heel hard op de rem. Zowel in het verstekken van uitkeringen als in het begeleiden en omscholen van werkzoekenden richting een nieuwe baan schiet het UWV tekort. UWV-baas Joop Linthorst lijkt er in een interview in Elsevier zelfs trots op te zijn dat het UWV de hand op de knip houdt. Dat is de wereld op zijn kop!"

FNV Bondgenoten vindt dat het UWV moet doen waarvoor de organisatie in het leven is geroepen, mensen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan en juist en tijdig voorzien van inkomen. Ongeveer 35.000 uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden zijn lid van FNV Bondgenoten.