Stichting Natuur en Milieu

Sloopregeling autos prima, financiering moet beter

3 april 2009 - Prima vindt Stichting Natuur en Milieu de sloopregeling voor autos die minister Cramer (VROM) vandaag heeft aangekondigd. Hopelijk verdwijnen daarmee de 90.000 meest ongezonde personen- en bestelautos snel uit de steden. Wel vindt Natuur en Milieu dat de autobranche financieel meer zou moeten bijdragen aan de sloopregeling.

Vanuit het principe de vervuiler betaalt is het logisch dat een belangrijk deel van het geld wordt geleverd vanuit het ARN-fonds. Dit fonds wordt gevoed door de verwijderingsbijdragen die iedere automobilist bij de aanschaf van een nieuwe auto betaalt.

Op dit moment is de verwijderingsbijdrage 15 euro, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Dat is een klein bedrag als we dit vergelijken met de 17 euro verwijderingsbijdrage die voor een koelkast betaald wordt. Wij stellen voor de verwijderingsbijdrage te verhogen naar 45 euro, een bedrag dat tot en met 2006 ook betaald werd. Dit levert ongeveer 27 miljoen op. Zo hoeft minder geld van de belastingbetaler naar de sloopregeling te gaan.

Publicatiedatum: 03-04-2009